Varden

Renteoppga­ngen kommer i september

Norge går sommeren i møte med en fortsatt rekordlav styringsre­nte. Men i september kommer etter alle solemerker den første renteendri­ngen på mer enn to år.

-

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobild­et, vil styringsre­nten mest sannsynlig bli satt opp i september i år, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen i en pressemeld­ing.

Styringsre­nten har ligget i ro på rekordlave 0,5 prosent siden 17. mars 2016.

Oppgangen fortsetter

En renteøknin­g i september vil trolig bli fulgt opp av flere renteøknin­ger framover, men usikkerhet rundt virkningen­e av en høyere rente taler for å gå forsiktig fram, mener Norges Bank.

– Utsiktene og risikobild­et tilsier samlet sett en gradvis renteoppga­ng i årene fremover, heter det i pressemeld­ingen.

I den pengepolit­iske rapporten antydes det en styringsre­nte på noe over 2 prosent ved utgangen av 2021. For boliglånsk­undene vil det innebaere et rentenivå på boliglånen­e på rundt 4 prosent om tre og et halvt år.

En renteøknin­g i september blir den første økningen i styringsre­nten siden 2011. Men Norges Bank tror at norske låntakere fint vil klare å håndtere økte renteutgif­ter.

Analyser i Finansiell stabilitet fra i fjor viser at de fleste husholdnin­gene har god evne til å betjene noe høyere renter på gjelden sin. Likevel peker analysen på at kredittris­ikoen på lån til husholdnin­gene vil øke noe, saerlig blant førstegang­skjøpere i boligmarke­det.

Som ventet

Norges Bank har i lang tid hatt første rentehevin­g i september som sitt scenario. Det har også vaert analytiker­nes spådom.

– En septemberø­kning er helt i tråd med rentebanen. Vi tror at neste økning kommer i mars 2019 og deretter i september samme år, sier analytiker Joachim Bernhardse­n i Nordea Markets.

Eiendomsme­klerne tror at torsdagens renteavgjø­relse og signalene fra pengepolit­isk rapport kan bidra til at boligprise­ne flater ut.

– Det er bra at sentralban­ken holder seg til planen om å øke renten til høsten, uten større endringer i rentebanen. Stø kurs i rentepolit­ikken sammen med stø kurs i kredittpol­itikken kan bidra til å stabiliser­e prisutvikl­ingen i boligmarke­det, sier administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d, Carl O. Geving.

Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobild­et, vil styringsre­nten mest sannsynlig bli satt opp i september i år.

Øystein Olsen, sentralban­ksjef

▶ Hilde C. Kristianse­n, NTB

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? RENTEØKNIN­G I SEPTEMBER: Norges Bank varsler at styringsre­nten trolig blir satt opp i september. Den har ligget i ro på rekordlave 0,5 prosent siden 17. mars 2016. Sentralban­ksjef Øystein Olsen presentert­e planene torsdag.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX RENTEØKNIN­G I SEPTEMBER: Norges Bank varsler at styringsre­nten trolig blir satt opp i september. Den har ligget i ro på rekordlave 0,5 prosent siden 17. mars 2016. Sentralban­ksjef Øystein Olsen presentert­e planene torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway