Varden

Norge søker plass i FNs sikkerhets­råd

Norge har gode muligheter til å få en plass i FNs sikkerhets­råd, men ville stått sterkere om vi sendte flere soldater i FNtjeneste, mener en NUPI-forsker.

- ▶ Gunnhild Hokholt Bjerve, NTB

Kronprins Haakon og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) lanserer i dag Norges kandidatur til en plass i FNs sikkerhets­råd i 2021–22. Det skjer under en mottakelse i FN-bygningen i New York.

– Verden trenger FN, og kanskje vel så viktig, vi trenger et FN som fungerer godt og leverer politiske løsninger. Mange av dagens utfordring­er kan bare løses i samarbeid med andre land, sier Søreide til NTB.

Hun mener FN er selve fundamente­t for internasjo­nalt samarbeid.

– Norge har vaert en sterk støttespil­ler, både økonomisk og politisk, for FNs arbeid for fred, utvikling og menneskere­ttigheter helt siden FN ble etablert etter 2. verdenskri­g, påpeker Søreide.

Norge har sittet i Sikkerhets­rådet fire ganger tidligere, sist i 2001–2002.

Irland og Canada

Rådet har 15 plasser, hvorav fem fylles av de faste medlemmene, vetomakten­e USA, Russland, Kina, Storbritan­nia og Frankrike.

De andre medlemmene velges av FNs hovedforsa­mling. Norge konkurrere­r med Irland og Canada om én av plassene som velges juni 2020.

– Det er mye som taler for at vi kan få det til, sier forsker John Karlsrud ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (NUPI) til NTB.

Han mener Norge stiller sterkt som humanitaer stormakt og med sin støtte til fredsbyggi­ng rundt om i verden. Men han peker på ett problem: Norges manglende deltakelse til FNs fredsbevar­ende styrker. Norge bidrar i med et transportf­ly i perioder i Mali samt logistikk knyttet til flybasen der. Ellers har Norge offiserer ved flere av FNs operasjone­r rundt om i verden, men ifølge forskeren regnes ikke dette som formelle styrkebidr­ag.

– Hvis man ser på de siste ti årene, har andre europeiske land som har søkt plass, hatt en sterkere deltakelse, sier Karlsrud, som understrek­er at det ikke trenger å vaere infanteri. Ingeniører eller andre i spesialtje­neste kan også telle.

Sterkt FN viktig for Norge

Karlsrud mener at Norge er tjent med en multilater­al verdensord­en.

– Å styrke FN er en kjerneinte­resse for Norge, mener han.

Selv om vetomakten­e stjeler mye av oppmerksom­heten i Sikkerhets­rådet, påpeker Karlsrud at også de ikke-permanente medlemmene spiller en viktig rolle. Han tror Norge i rådet kan bidra med kreative løsninger og bidra til å drive fram fredsprose­sser. Selv små endringer i mandatet til en FN-operasjon kan ha betydning, ifølge forskeren.

Hvor mye makt Sikkerhets­rådet har, diskuteres hyppig, saerlig når stormakten­e ikke klarer å samle seg om felles løsninger om store og blodige konflikter.

Rådet er mer splittet enn før, men ikke irrelevant, sa FNs generalsek­retaer António Guterres da han besøkte Norge denne uka.

– Jeg mener situasjone­n ikke har blitt bedre siden da, svarte

Guterres på spørsmål om Sikkerhets­rådet rolle og relevans har endret seg siden sist Norge satt ved det runde bordet.

– På den tiden ledet jeg den portugisis­ke regjeringe­n. Det var en rekke avgjørelse­r i Sikkerhets­rådet på 90-tallet som la til rette for at det internasjo­nale samfunnet kunne gjennomfør­e

svaert viktige grep når det gjelder å fremme fred og sikkerhet og menneskere­ttigheter. Det er tydelig at Sikkerhets­rådet er mer splittet i dag, fortsatte FNsjefen.

Vi trenger et FN som fungerer godt og leverer politiske løsninger. Mange av dagens utfordring­er kan bare løses i samarbeid med andre land.

Ine Eriksen Søreide, utenriksmi­nister

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ROSER NORGES INTERNASJO­NALE ROLLE: FNs generalsek­retaer António Guterres uttrykte sterk beundring for rollen Norge spiller internasjo­nalt innen fredsmegli­ng og humanitaer hjelp da han møtte utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) under Oslo Forum...
FOTO: NTB SCANPIX ROSER NORGES INTERNASJO­NALE ROLLE: FNs generalsek­retaer António Guterres uttrykte sterk beundring for rollen Norge spiller internasjo­nalt innen fredsmegli­ng og humanitaer hjelp da han møtte utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) under Oslo Forum...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway