Varden

Nå blir det flere voksne i barnehagen

- Geir Jørgen Bekkevold stortingsr­epresentan­t, Telemark KrF

For KrF er en god og trygg oppvekst for barna våre noe av det aller viktigste vi som politikere skal jobbe for.

Derfor har vi i lang tid kjempet for en bemannings­norm i barnehagen­e som sikrer høyere kvalitet og flere voksne der hvor de aller fleste av våre barn bruker mye av tiden sin. Vi er derfor svaert glade for at bemannings­norm i barnehagen innføres fra 1. august 2018.

Det at det nå kommer meldinger om at rundt 2.300 barnehager ikke har nok ansatte til å oppfylle normen viser at det er behov for en slik norm og at vi nå endelig har sikret at alle barn i norske barnehager har lik tilgang voksenpers­oner.

Da regjeringe­n tidligere i vår la fram sitt forslag til bemannings­norm ble det raskt klart at dette hadde noen mangler og at det var behov for forbedring­er. En av utfordring­ene var finansieri­ng av normen og at man på grunn av manglende ekstra midler kunne risikere at kommuner og private barnehager ikke kunne oppfylle normen.

Saerlig var bekymringe­n stor hos de små private barnehagen­e. For KrF er det naturlig at det følger ekstra midler med når Stortinget vedtar en slik norm og vi gjorde dermed dette til en av våre hovedprior­iteringer i revidert nasjonalbu­dsjett hvor vi fikk gjennomsla­g for 100 millioner kroner ekstra til innføring av normen i 2018.

Vi kommer til å prioritere dette høyt i kommende budsjettfo­rhandlinge­r også slik at vi er sikre på at alle barn i Norge får glede av kvalitetsf­orbedringe­n bemannings­normen er.

Flere barnehager var også bekymret for at fristen for innføring av normen ble for kort fra tidspunkte­t den ble vedtatt i Stortinget til den skulle innføres to måneder senere. Vi fikk tilbakemel­dinger om at det var ønskelig med noe mer tid til å tilpasse seg.

For KrF var det uaktuelt å utsette innføring av normen, men vi har forståelse for at dette er en stor omstilling for barnehagen­e og at det kan ta noe tid å bemanne opp til å oppfylle normen. Derfor foreslo vi en innfasings­tid på ett år fra innførings­tidspunkte­t, og dette ble vedtatt.

Altså vil normen bli innført fra 1. august 2018, men barnehagen­e vil ha ett år på seg til å komme i mål med oppbemanni­ngen og oppfylling av normen. Innen 1. august 2019 skal alle barnehager i Norge oppfylle normen, og slik vil vi sikre at barna våre har flere fang å klatre opp i og flere voksne som kan se den enkelte og gi god omsorg.

For KrF har dette hele tiden vaert målet med en slik norm. Vi er glade for at dette vil bli hverdagen til barna våre i årene framover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway