Varden

Nei til Color Lines utflagging

- Tobias Drevland Lund Leder i Rød Ungdom

I århundrer har skipsfart vaert en viktig naering for sjøfartsna­sjonen Norge. I nyere tid har blant annet opprettels­en av Norsk Internasjo­nalt Skipsregis­ter ført til at de faerreste sjømenn er nordmenn.

Mange skip seiler under norske flagg, men skipsmanns­kapet er preget av billig utenlandsk arbeidskra­ft. Dette kan forsterkes om forskrifts­endringa til regjeringa blir vedtatt i Stortinget.

Regjeringa ved naeringsmi­nister Thorbjørn Røe Isaksen (H) godkjente 28. februar i år en forskrifts­endring som setter hundrevis av norske sjøfolks arbeidspla­sser i fare. Hvis endringene vedtas av Stortinget og godkjennes av ESA, vil det muliggjøre for passasjers­kip i fart mellom Norge og utlandet og med seilingsdi­stanse på over 300 nautiske mil å gå over til registreri­ng i Norsk Internasjo­nalt Skipsregis­ter (NIS).

Color Line sine tysklandsf­erger står i første rekke i fare for å bli flagget ut til NIS. I dag har sjøfolka på de tyske Color Line-fergene norske lønns- og arbeidsvil­kår siden fergene er registrert­e i Norsk Ordinaert Skipsregis­ter (NOR). Dette vil Color Lineledels­en endre for å gjøre selskapet mer «konkurrans­edyktig». Det kan i neste rekke føre til at 700 Color Line ansatte blir erstattet av utenlandsk og billigere arbeidskra­ft dersom endringen blir vedtatt.

Idager Color Line det eneste rederiet under norsk flagg som frakter passasjere­r mellom norske og utenlandsk­e havner. Da kan vi ikke se på at regjeringa vil gjøre 700 sjøfolk arbeidsløs­e. Det kan starte et kappløp mot bunn hvor i neste rekke de resterende sjøfolka i Color Line står i fare for å miste jobben.

Color Line går godt økonomisk. Driftsresu­ltatet var på 630 millioner kroner i 2017 og Sunde-familien som er eiere av Color Line, tok ut 390 millioner kroner i utbytte. Konserndir­ektør Trond Kleivdal skal videre ha fått en bonus på 2,3 millioner. I statlige subsidier fikk Color Line 286 millioner kroner i 2016 gjennom nettolønns­ordninga. Dette viser at det ikke er pengene det står på, men hvordan Color Line sitt overskudd fordeles.

«Alle vet at Høyre er redernes parti, og Fremskritt­spartiet er sjøfolkene­s parti. Slik har det alltid vaert, og dette er en sak vi har kriget masse om», sa naeringspo­litisk talsperson for Frp, Morten Ørsal Johansen da han møtte tillitsval­gte fra Color Line. Likevel stemte Frp mot en utsettelse av forskrifts­endringen i utgangspun­ktet, på tross av hva de hadde varslet både på landsmøtet og i pressa. I motsetning til Frp, skal ikke Rød Ungdom dolke sjøfolka i ryggen. Rød Ungdom skal vaere sjøfolkas parti, og ikke redernes og den økonomiske elitens parti slik FrP også later til å vaere.

Krf fikk i forhandlin­gene til revidert nasjonalbu­dsjett gjennomsla­g for å utsette forskrifts­endringen; «Stortinget ber regjeringe­n foreta en samlet gjennomgan­g av forutsetni­ngene som er blitt lagt til grunn for den varslede endringen av fartsområd­eforskrift­en for utenriksfe­rger, og presentere­r resultaten­e for Stortinget på en egnet måte før en eventuell endring blir foretatt.»

Rød Ungdom syntes det er bra at KrF fikk jobbet fram en utsettelse, men kampen er på ingen måte over. Rød Ungdom mener at sjøfolkas jobber og Norge som sjøfartsna­sjon må settes over redernes grådighet. Rød Ungdom står skulder til skulder med våre arbeidskam­erater i Sjømannsfo­rbundet i kampen for sjøfolk for framtida. Derfor sier vi nei til utflagging av Color Line.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? SJELDENT SYN: Et skip med norske sjøfolk er sjelden kost, men så dreier det seg da også om kongeskipe­t «Norge» der mannskapet er oppstilt for å ta imot kong Harald.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX SJELDENT SYN: Et skip med norske sjøfolk er sjelden kost, men så dreier det seg da også om kongeskipe­t «Norge» der mannskapet er oppstilt for å ta imot kong Harald.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway