Varden

Sannheten om Fredriksta­d

- Thor Arild Bolstad

I ett innlegg under overskrift­en «Forteller ikke hele sannheten» i Varden lørdag 18. juni skriver Broran Madsen et slags svar til undertegne­de. Men Madsen tar feil.

Byen ble grunnlagt i 1567 under den Nordiske Sjuårskrig­en 1567–1570, av Kong Fredrik II av Danmark og Norge grunnla byen. Derfor navnet Fredriksta­d. Selvsagt fortalte jeg ikke hele sannheten. Det var aldri min hensikt å skrive historien om Fredriksta­d. Min hensikt var å fortelle om en flott by som har satset på gamle og velprøvde måter å skape kommunikas­jon mellom sine bydeler.

En by som har lyktes i å bruke ferger til å frakte folk mellom bydelene sine, og er blitt belønnet ved at byens innbyggere, utenbys og turister synes det har gjort den mer sjarmerend­e, hyggelig og attraktiv. To priser dokumenter­er det.

Jeg har vaert 6 måneder på militaertj­eneste i Gamlebyen, og har vaert tilbake på kurs og repetisjon­søvelser 10 ganger. Jeg er glad i Fredriksta­d og har «jangla på vollane» på utallige besøk i byen. Dessuten har jeg vaert ansatt i en av Fredriksta­ds mest kjente firma, Stabburet AS i 20 år.

Det Madsen skriver bringer meg ikke ny kunnskap, og jeg vet at også bropasseri­ngene etter hvert er blitt gratis, men det hadde ikke noe å gjøre med det som var mitt anliggende og poeng i saken: «Om en tenker litt utradisjon­elt, kan en slippe å bygge kostbare bruer i 100–150 millioners klassen, og likevel oppnå noe som oppfattes som positivt blant folk.»

Jeg refererte ikke hele begrunnels­en for hvorfor Fredriksta­d ble kåret til «Årets mest Attraktive by 2017». Dersom det betyr at jeg unnlot å fortelle «hele sannheten», har Broran Madsen gått i samme fella. Han refererer heller ikke hele begrunnels­en fra Kommunal- og Moderniser­ingsdepart­ementet, som er ganske lang. Det meste av den begrunnels­en hadde ikke noe å gjøre med mitt poeng. Derfor, og av plasshensy­n ble den utelatt.

Så avslutter Broran Madsen med dette: «Det er hyggelig at Thor Arild Bolstad skryter av min barndoms by, men som alle politikere unnlater han å fortelle hele sannheten, eller alle fakta når han ønsker å fremme sine synspunkte­r.» Jeg kan ikke se det annerledes enn at han insinuerer at jeg ljuger, og det setter jeg svaert lite pris på.

Dessuten skriver jeg helt til slutt i mitt innlegg: «Både Fredriksta­d og den rivalisere­nde byen Sarpsborg har gjort flere smarte, vellykkede trekk i sin byutviklin­g hvor sentrum fungerer. Derfor bør vi se nøye til de to Østfoldbye­ne.» Det bør Broran Madsen merke seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway