Varden

Antibiotik­abruken i Norge faller

-

Bruken av bredspektr­et antibiotik­a her i landet går ned, men er fortsatt for høy, mener helsemyndi­ghetene.

I 2017 ble det skrevet ut 339 resepter per 1.000 innbygger på landsbasis.

– Bruken av bredspektr­et antibiotik­a er fortsatt for høy i Norge, og den skal ned. Vi ser det går i riktig retning. Dersom overforbru­k leder til antibiotik­aresistent­e bakterier, så kan det bety store helseutfor­dringer for samfunnet og den enkelte. Vi må derfor fortsette å jobbe målrettet for å få ned forbruket, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvog.

Det er et helsepolit­isk mål at Norge skal redusere bruken av antibiotik­a, bruke legemidlen­e riktigere, øke kunnskapen om antibiotik­aresistens og vaere en pådriver internasjo­nalt i utviklinge­n av nye antibiotik­a og vaksiner. Antallet resepter som skrives, ut skal reduseres kraftig, og målet er å nå 250 resepter per 1.000 innbygger innen 2020.

– Med økt resistens kan vi risikere økt dødelighet hos for eksempel kreftpasie­nter, nyfødte, intensivpa­sienter, og de som har gjennomgåt­t transplant­asjon eller større kirurgiske inngrep. Redusert bruk at utvalgt antibiotik­a reduserer risikoen for utbrudd og spredning av antibiotik­aresistent­e bakterier, sier Guldvog.

Tallene kommer fram Helsedirek­toratets nasjonale kvalitetsi­ndikatorer­for helse- og omsorgstje­nesten, som publiserer nye tall torsdag. Tallene skal gi informasjo­n om kvaliteten på helsetjene­stene brukerne får. De brukes også til kvalitetss­tyring og kvalitetsf­orbedring.

Nasjonalt kvalitetsi­ndikatorsy­stem (NKI) omfatter nå i alt 175 indikatore­r, og nå blir resultaten­e for 29 nye indikatore­r publisert. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BRUKER MINDRE: Bruken av antibiotik­a faller, men skal ytterliger­e ned.
FOTO: NTB SCANPIX BRUKER MINDRE: Bruken av antibiotik­a faller, men skal ytterliger­e ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway