Varden

Humorist med pensel, nål og tråd

Kari Kolltveit (53) åpner sommeren med sin aller første separatuts­tilling. Hun stiller ut sine store akvareller i Kragerø kunstforen­ing. Trykk har hun også med seg – og broderi!

- Aslak.thorsen@varden.no

▶ KRAGERØ

Kunstneren har bakgrunn i grafisk design med spesialfel­t bøker, skrift og typografi og har tidligere jobbet med bok- og avisdesign. For snart 20 år siden begynte hun med akvarell og har skaffet seg utdannelse og erfaring ved å få undervisni­ng av Morten Paulsen og av Lars Holm ved Grerlesbor­gskolen i Sverige. Nå går hun også på Kunsthøysk­olen.

Hun er datter av en maler som bor i Kragerø, men Kari Kolltveit har aldri selv bodd i denne kunstnerby­en.

– Men jeg har jo vaert feriebarn her, så jeg er ganske godt kjent med hva Kragerø står for, sier hun.

Sør og nord

Kari Kolltveit har ikke stilt ut så mye i Norge, men for eksempel på Island og i Spania, blant annet på European Watercolor Society’s internasjo­nale jubileumsu­tstilling i Barcelona i 2015. De siste årene har hun også pleid å reise ril Svolvaer i oktober sammen med sin laerer og oppleve det spesielle lyset. Hun fanger motivene på forholdsvi­s store flater til akvarell å vaere. Men hun kan også vaere minimalist­isk,

– Både akvarell og kroki er ganske umiddelbar­e metoder, så jeg fikk lyst til å prøve det motsatte, forteller hun og viser til variasjone­n som kommer fram når hun gjenskaper motivet både i akvarell og i broderi!

Hun har både skisseblok­k og akvarell-blokk med seg på reiser og ser sosiale sammenheng­er også i mennesketo­mme rom. Mye kan uttrykkes ved å la tomme stoler tale. Og hva er det som bryter sedvanen?

Humor

Humor titter fram flere steder. En elg skimtes i en halvmørk stue, en fugl snur hodet forskrekke­t bakover, en bitte liten hund ser ut til å vaere helt alene i verden – hadde det ikke vaert for båndet til eieren. Kari Kolltveit uttrykker mye med få streker.

Hun har med seg 53 akvareller og mange trykk.

Utstilling­en skal henge fra lørdag og i to uker framover. Kragerø kunstforen­ing holder nå til like ved parkerings­området på Kirketomta, i Kirkegaten vis-à-vis Nav.

▶ Aslak Thorsen

 ??  ?? HØSTLYSET NORDAFØRR: Kari Kolltveit jakter på det spesielle lyset ved å besøke Svolvaer i oktober. (Avisbildet viser et utsnitt).
HØSTLYSET NORDAFØRR: Kari Kolltveit jakter på det spesielle lyset ved å besøke Svolvaer i oktober. (Avisbildet viser et utsnitt).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway