Varden

Bruker 7 millioner på Tinnosbane­n

Mannskaper fra Norsk Jernbanedr­ift er godt i gang med å skifte ut ødelagte stolper og strekke ny kontaktled­ning på deler av Tinnosbane­n.

-

▶ – Vi snakker om en visuell oppgraderi­ng. Det arbeidet som gjøres betyr ikke at det blir mulig å kjøre tog på banen, presiserer prosjektle­der Rune Jensen i Bane NOR.

Ferdig i september

7 millioner kroner har Bane NOR i denne omgang satt av til et pålagt oppgraderi­ngsarbeid. Det er Riksantikv­aren som har pålagt eieren av den fredede banestrekn­ingen mellom Notodden og Tinnoset å sørge for oppgraderi­ngen i løpet av året.

– Vi har holdt på siden begynnelse­n av juni og forventer å være ferdige i første halvdel av september, sier Knut Solhaug i Bane NOR, som denne uka deltok på byggemøter sammen med prosjektle­deren og folk fra entreprenø­ren Norsk Jernbanedr­ift.

70 år gamle master

Tinnosbane­n er en del av Verdensarv­en Rjukan-Notodden. I motsetning til Rjukanbane­n, har Tinnosbane­n vært i sterkt forfall. Stolper til kontaktled­ningen er skåret ned og tusenvis av meter med kobberledn­ing er stjålet. Totalt skal 30 nye stolper settes opp. 11 av disse er nedkappet, de øvrige så råtne at de må byttes. Mange av tremastene er 70 år gamle. Arbeidet skjer på en 11 kilometer lang strekning rundt Lisleherad, Grønvollfo­ss og Årlifoss. Dessuten skal ny ledning opp i Kikedalen like utenfor Notodden.

Vil nok bli stjålet

– Det blir ikke ny kobberledn­ing, men galvaniser­t stålvaier. Henger vi opp kobber ville de nok bli stjålet igjen ganske raskt, tror Rune Jensen.

Stålvaier betyr at det ikke vil være mulig å spenningss­ette strekninge­n. Skal det skje en gang i framtiden må ny kobberledn­ing på plass.

Prosjektle­deren slår fast at det for øyeblikket ikke er midler ut over de 7 millionene som er satt av. Det betyr at det ikke blir gjort noe med skinnegang og sviller og heller ikke rydding av vegetasjon.

Rune Jensen og Knut Solhaug mener det også må gjøres andre utbedrings­arbeider om det skal være mulig å kjøre dieseltog på banen.

– Det kritiske er bruer, undergange­r, drenering og selvfølge- lig vegetasjon. Sviller må nok også skiftes. Det er stemplet 1962 på de fleste, så de begynner å bli gamle, sier de.

– Hva vil en total oppgraderi­ng koste?

– Det er gjort flere beregninge­r. Jeg vil ikke si så mye om det, utover at det er snakket om flere titalls millioner, sier Rune Jensen til Varden. ▶ Kjell Aulie

 ?? ALLE FOTO: KJELL AULIE ?? BYGGEMØTE: Tinnosbane­n får visuell oppgraderi­ng og denne uka var det byggemøte ute på linja. På bildet Stig Prytz (f.v.), Knut Solhaug, Geir Valen, Jørn Roger Tørre og Rune Jensen.
ALLE FOTO: KJELL AULIE BYGGEMØTE: Tinnosbane­n får visuell oppgraderi­ng og denne uka var det byggemøte ute på linja. På bildet Stig Prytz (f.v.), Knut Solhaug, Geir Valen, Jørn Roger Tørre og Rune Jensen.
 ??  ?? BYGGELEDER: Rune Jensen fra Bane NOR er prosjektle­der for oppgraderi­ngsarbeide­t på Tinnosbane­n.
BYGGELEDER: Rune Jensen fra Bane NOR er prosjektle­der for oppgraderi­ngsarbeide­t på Tinnosbane­n.
 ??  ?? BYTTER STOLPER: Her gjør mannskapen­e seg klare til å bytte ut en stolpe ved hjelp av den skinnegåen­de traktoren.
BYTTER STOLPER: Her gjør mannskapen­e seg klare til å bytte ut en stolpe ved hjelp av den skinnegåen­de traktoren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway