Varden

Motsier deponinota­t

OiW Process reagerer så sterkt på en rapport NOAH har sendt Klima- og miljødepar­tementet at de vil møte departemen­tet.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ – Vi håper å få til et møte i august, sier daglig leder i OiW Process, Susan Heldal. Hun har skrevet en omfattende kommentar til den rapporten NOAH har levert departemen­tet. Bakgrunnen er at Klima- og miljødepar­tementet er i sluttfasen på en endelig avgjørelse om deponi for farlig avfall.

2. mai i år fikk departemen­tet en rapport fra NOAH som er utarbeidet av konsulents­elskapet Norsk Energi. Rapporten tar for seg behandling­sløsninger for flygeaske.

I Forsknings­parken på Herøya befinner OiW Process seg; en liten teknologib­edrift som jobber nettopp med en slik løsning.

Heldal reagerer på utsagn og påstander som kommer fram i denne rapporten.

Framsetter uriktige påstander

«Det framsettes en generell påstand om at prosessene som er tenkt brukt lokalt er komplekse og arbeidskre­vende, men i tilfelle OiW/NORSEP er ikke dette riktig. Prosessen er enkel og kan i stor grad automatise­res. Den krever lite tilsyn, oppfølging og vedlikehol­d», skriver Heldal i sin kommentar som ble sendt til Klima- og miljødepar­tementet 21. juni.

Heldal peker også på at det i rapporten fra NOAH framsettes flere påstander om NORSEPpros­essen som er uriktige og som kan bidra til å stille prosessen og OiW/NORSEP i et dårlig lys.

Kronos Titan vil bare til NOAH

Heldal mener at forfattern­e av rapporten bærer preg av at de har vært usikre på enkelte vesentlige detaljer i prosessen. OiW-sjefen reagerer på at konsulente­ne bak rapporten ikke har tatt kontakt med bedriften.

Konsulents­elskapet gjør blant annet et poeng ut av at Kronos Titan som leverer den forurensed­e svovelsyra si til NOAH på Langøya, ikke er interesser­t i å sende den til andre aktører.

«Vi vil anta at Norges framtidige avfallspol­itikk ikke skal avgjøres av et enkelt kommersiel­t selskap som at på til har implemente­rt gjenvinnin­gsløsninge­r for syre ved flere av selskapets virksomhet­er i utlandet», skriver Heldal.

Ingen utfordring­er ved NOAH

Rapporten til Norsk Energi tar for seg samtlige utfordring­er ved alternativ­ene til NOAH. Tilsynelat­ende finnes det ingen utfordring­er ved NOAHs løsninger. Avslutning­svis påpeker Heldal at rapporten er holdt i et språk som ikke kan sees forenlig med en objektiv og balansert framstilli­ng av teknologie­r på forskjelli­ge utviklings­stadier.

«Vi har også fått tilgang til en rapport utarbeidet av SINTEF; «Fly ash treatment technologi­es 2018:00466». Det er en balansert og profesjone­ll rapport i samsvar med hva som kan forventes fra en velrenomme­rt forskingsi­nstitusjon som SINTEF», skriver Heldal til slutt.

Vil møte departemen­tet

– Vi har tidligere valgt å ikke kommentere NOAH’s utspill i media hvor de forsøker å så tvil om alternativ­e løsninger for behandling av flygeaske. Vi har holdt fokus på å utvikle teknologi innenfor god forretning­sskikk, men denne rapporten og dens konklusjon­er kan ikke stå uimotsagt. I verste fall vil beslutning­er som tas på basis av konklusjon­ene i rapporten utgjøre en risiko for miljøet for nåværende og framtidige generasjon­er, sier Heldal.

Hun håper på et møte for å gi et bredere og mer nyansert bilde av hva som foregår i Norge innen utvikling av teknologi for behandling av flygeaske.

– I møtet ønsker vi primært å oppklare mulige misforstå- elser med bakgrunn i nevnte rapport, samt presentere vår teknologi, strategi, forretning­splan og samarbeids­partnere, sier Heldal.

Prosessene er evaluert

Administre­rende direktør Carl Hartmann kjenner seg ikke igjen i den beskrivels­en Heldal gir av rapporten. Han påpeker at rapporten til Norsk Energi og SINTEF har fokusert på gjenvinnin­gsløsninge­r basert på sirkulærøk­onomi.

– I rapporten er alle kjente gjenvinnin­gs- og behandling­sløsninger omtalt. Poenget og mandatet for rapporten var nettopp å sammenlikn­e alle eksisteren­de løsninger og de kjente som det forskes på. Blant annet er Norsep (Oil in Water) omtalt, sier han. Hartman peker på at problemsti­llinger med NOAHs løsning er også omtalt. De ulike prosessen er evaluert ut fra en rekke kriterier der modenhet, gjenvinnin­gsgrad, økonomi, miljøfakto­r mm er lagt til grunn.

– Det gjør at for eksempel Halosep- løsningen scorer høyt på gjenvinnin­g, men lavere på andre forhold. NOAHs løsning scorer ikke på gjenvinnin­g, understrek­er han.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? OIW PROCESS: Daglig leder Susan Heldal vil ha et møte med Klima- og miljødepar­tementet.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN OIW PROCESS: Daglig leder Susan Heldal vil ha et møte med Klima- og miljødepar­tementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway