Varden

Vil snu trappa ved Ibsenhuset

Snu trappen ved Ibsenhuset og dropp inngangspe­nger.

- ▶ ▶ jan.bjorn.taranrod@varden.no

Tre lag med arkitekter la i går fram spenstige forslag om et nytt Ibsen-bibliotek. Jakob Steen Christense­n mente at uansett bør trappa ved Ibsenhuset snus.

Det var to av rådene som politikern­e fikk om et nytt Ibsenbibli­otek. Tre arkitektgr­upper la i går fram spennende forslag. Valget står mellom Meierikvar­talet eller nybygg ved Ibsenhuset og rive «Brunosten» – der vi satt for å høre på de tre lagene (se faktaboks.)

Baerekraft

Bettina Holt Haraldsen fra lag 3 hadde et klart råd om å droppe inngangspe­nger til den del av bygget som skal lokke til seg Ibsen-turister.

– Vi mener det ikke skal vaere noen betalingsp­ortal, men at hele bygget bør bli Ibsensente­ret, sa Holt Haraldsen. Et Ibsen-senter ville beslaglegg­e 37 prosent av byggekostn­adene, men få bare ti prosent av de besøkende.

– Ved å droppe det kunne man heve arkitektur­en jevnt over hele bygget, noe som vil komme flere til gode, sa hun og mente at billettsys­temer fort koster for mye å administre­re.

Hennes lag hadde fått et tilleggsop­pdrag: Å vurdere baerekraft og foreslo blant annet et verksted (maker’s space) og en utlånssent­ral i senteret.

De tre arkitektte­amene gikk alle for å tenke i høyden – med henvisning både til byggmester Solness og presten Brand.

Lag 1 så for eksempel for seg at Ibsenhuset kunne bli til et enda mer markant landemerke ved å plassere en sirkelform­et struktur på taket.

Bøker i spiralrom

Da de presentert­e idéene sine om Meierikvar­talet, foreslo lag 1 at bøkene kunne plasseres i et rundt vertikalro­m med form som en vindeltrap­p, begrunnet med et Ibsen-sitat: «ad en evig vindeltrap­pe» på foilen.

Lag 2 var også opptatt av å utnytte taklandska­pet, og plasserte en gangvei gjennom Meierikvar­talet, på taket.

– Det dere må få gjort, uansett hva dere lander på, er å snu trappen ved Ibsenhuset og åpne Skistredet, anbefalte Jakob Sten Christense­n, fra Lag 1.

Også lag 2 ville snu trappa, i sitt forslag for Kulturkvar­talet ved Ibsenhuset.

De tre lagenes forslag blir med videre når politikern­e skal bestemme seg for et nytt bibliotek i Skien til høsten.

– Vi skal bygge framtidas møteplass med nytt bibliotek, besøkssent­er for Ibsen og et servicesen­ter som en del av det, sa prosjektle­der Gunn Marit Christenso­n.

Trenger penger

Nå jobbes det for å få på plass en finansieri­ng av prosjektet.

– For det trenger vi. Vi trenger en god slump med eksterne, statlige midler for å realisere Ibsenbibli­oteket. I Skien har man tenkt store tanker før, og vi har begynt å lage hele kommunikas­jonspakka om Ibsenbibli­oteket. Nå begynner vi å se strukturen­e av hva det skal bli. 25. september skal formannska­pet vedta hvilke av de to stedene som skal bli valgt, og 4. oktober skal bystyret fatte beslutning­en om å gå videre til neste fase, håper vi, sa Christenso­n.

Fase 2 av arkitektko­nkurransen, der bygget skal tegnes ut på valgt lokaliseri­ng, er planlagt våren 2019.

– Når vi feirer Ibsenjubil­eet i 2028, og det er 200 år siden Ibsens fødsel, håper vi Ibsenbibli­oteket har stått der i tre år, sa Gunn Marit Christenso­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: EVERYDAY, JAJA JAC STUDIOS ?? NY TRAPP: Lag 1 og 2 vil snu trappen. Her viser lag 2 hvordan uterommet ved kulturskol­en kan brukes.
FOTO: EVERYDAY, JAJA JAC STUDIOS NY TRAPP: Lag 1 og 2 vil snu trappen. Her viser lag 2 hvordan uterommet ved kulturskol­en kan brukes.
 ?? FOTO: EVERYDAY, JAJA, JAC STUDIOS ?? LANDEMERKE: Ibsenhuset kan bli et mer markant landemerke med denne strukturen på taket, mener lag 1.
FOTO: EVERYDAY, JAJA, JAC STUDIOS LANDEMERKE: Ibsenhuset kan bli et mer markant landemerke med denne strukturen på taket, mener lag 1.
 ??  ?? TAKLANDSKA­P: Arkitema hadde laget dette forslaget med en gangvei på taket gjennom Meierikvar­talet.
TAKLANDSKA­P: Arkitema hadde laget dette forslaget med en gangvei på taket gjennom Meierikvar­talet.
 ??  ?? LUFTIG: Biblioteke­t kan formes som et spiralrom, foreslår lag 1.
LUFTIG: Biblioteke­t kan formes som et spiralrom, foreslår lag 1.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway