Varden

Slik takler du bilkøen i sommer

Selv UP-sjef Øystein Krogstad mister hvilepuste­n når han havner i lange bilkøer på sommeren.

- ▶ ▶ SindreOmen­ås sindre.omenas@varden.no

Trafikkrad­ioen melder om at det er svaert saktegåend­e trafikk på strekninge­n du har framfor deg. Googlemaps viser køer og atter køer, selv på de omkjørings­veiene du har sett for deg. Bak i bilen småkrangle­r ungene, som fram til de satt seg i bilen hadde gledet seg til bading og lek i sjøkanten.

Temperatur­en i bilen naermer seg kokepunkte­t, selv om den står nesten stille og airconditi­onanlegget går for fullt.

– Forbered turen

– Jeg ville helst valgtå ta toget, er kanskje det mest provoseren­de rådet Hans Holter Solhjell gir alle de som nå sitter i en bil som vil bruke en time på å komme seg fra Moheim til Rugtvedt, eller andre flaskehals­er på veiene.

Solhjell har bred erfaring med krevende familiesit­uasjoner som leder av Famlab, og har hovedfag i pedagogikk.

– Jeg tenker det er viktig å forberede turen godt. Skal en kjøre bil der en vet at det blir lange køer, kan det vaere fornuftig at både de unge og voksne er mentalt forberedt på hva som venter.

Det er lite smart å kaste seg i bilen etter jobb og tenke at en skal ta en sen middag når en kommer fram, om turen tar to– tre timer lenger enn normalt.

– Da får en heller stanse og spise på veien, eller ta med mat for å sikre blodsukker­verdiene til alle i bilen. Det kan hjelpe på humøret. Solhjell tenker det også kan hjelpe å bytte på plassene i bilen, og gjøre klare avtaler.

– Det kan bryte opp autonomien. Spill og sosiale aktivitete­r i bilen kan også gjøre ventetiden lettere.

Unngå stress

– Det er også mange som finner aktivitete­r på nettbrett eller mobiltelef­oner. Et tips er å sikre at en har med høretelefo­ner, for jeg tror det er mange voksne som har opplevd «Kaptein Sabeltann-psykosen» etter flere timer med den over bilhøyttal­erne, sier Solhjell. Han mener det også er viktig å unngå stress.

– Blir de voksne stresset og irritert, smitter det raskt over på de andre i bilen. Dropp de vanskelige samtalene i bilen. Diskuter om svigermor eller far skal komme på hytta i år til dere er framme.

– Mister hvilepulse­n

– Hold køen, er køvettregl­enes svar på «bruk alltid redningsve­st», sier UP-sjef Øystein Krogstad, som selv pendler fra Arendal til Skien nesten hver dag.

– Forsøk ikke å snu på E18. Det kan skape unødvendig­e og farlige situasjone­r, sier Krogstad.

Han kjenner også på en sterk irritasjon de gangene han registrere­r at noen lager luke på 60 til 100 meter til bilen foran i køen.

– Det er fryktelig irriterend­e å komme rundt en sving og oppdage at bilene kan kjøre en strekning for så å stanse. Det skaper en trekkspill­effekt, som gjør at køen blir lenger. Det er bedre å holde jevn fart.

Krogstad sier det kan vaere mye å tjene på å oppdatere seg på de ulike omkjørings­veiene ved de største flaskehals­ene.

– Vegtrafikk­sentralen opplyser ofte om alternativ­e veier. Jeg anbefaler derimot ikke å bruke stikkveier der køen står stille. Det er ikke hyggelig å få E18 inn i nabolaget, og det er lite å tjene på dette.

Krogstads siste råd, er å ikke falle for fristelsen å forsøke å ta igjen det tapte når trafikken begynner å flyte normalt igjen.

– Det er fremdeles mange biler foran en. Begynner en å kjøreslalå­mder,kandetvaer­eatvi i UP venter rundt neste sving.

 ??  ??
 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ?? HVILEPULS: Selv UP-sjef Øystein Krogstad kan bli stresset i lange bilkøer.
FOTO: ASLAK THORSEN HVILEPULS: Selv UP-sjef Øystein Krogstad kan bli stresset i lange bilkøer.
 ??  ?? KØ: Den midlertidi­ge E18-strekninge­n over Heistad og til Rugtvedt er en av de største flaskehals­ene i sommertraf­ikken.
KØ: Den midlertidi­ge E18-strekninge­n over Heistad og til Rugtvedt er en av de største flaskehals­ene i sommertraf­ikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway