Varden

Byttet ut brudepar med naturfoto

Torbjørn Berg har norgesreko­rd i å fotografer­e brudepar og har hatt som jobb å fotografer­e døde mennesker. Nå har han vendt tilbake til naturen.

- Tekst: Torbjørn Tungesvik

For tre år siden spaserte pressefoto­graf Torbjørn Berg ut av dørene i Dagbladet med sluttpakke og avtalefest­et pensjon. Siden har han ikke sett seg tilbake, men hatt kameralins­a festet på fugler og natur i hjemtrakte­ne i Gjerpensda­len.

– Man må ha en hobby når man blir pensjonist, ellers går man fort i dørken, sier Torbjørn.

Vi treffer ham på Storemyr i Skien, tre-fire kilometer sør for Børsesjø. Bekken Leirkup renner sakte gjennom det duvende kulturland­skapet. Her trives både fugler og fugleinter­esserte mennesker. Ved et lite uthus sitter fotografen sammen med tre menn og to kvinner som også er glade i naturen. Fra dette stedet har noen av dem observert over 130 ulike fuglearter.

Der den harde kjerne møtes

– Det er unikt å ha en slik plass få kilometer hjemmefra, sier Torbjørn Berg.

På jordet ved siden av går ei rådyrgeit og beiter med to små killinger. Plutselig kommer to traner susende over hodet på dem.

– Vi er den harde kjernen her, forteller gjengen vi møter på Storemyr.

– Heldigvis er Torunn sykepleier, for vi drar litt på åra, så man kan plutselig få bruk for det, smiler Torbjørn.

Tonen er munter og det sosiale er nesten like viktig som naturopple­velsene. Ragnar Hylland er nestor på fuglekunns­kap, og utbryter plutselig:

– Det sitter’n!

Han har observert en musvåk som landet i ei bjørk 800 meter unna. Torbjørn Bergs løfter kameraet og gjenkjenne­r våken, men den er så langt unna at han bryr seg ikke med å trykke på utløseren.

Tok bilder av de døde

Fotoiveren begynte med naturfotog­rafering tidlig på 1980-tallet, da han kjøpte sitt første speilrefle­kskamera: en Praktika av østtysk fabrikat. Nå er han tilbake der han startet, etter en lang og tidvis humpete vei.

– Jeg jobbet med innkjøp og økonomi på Telemark sentralsyk­ehus, og kom i kontakt med en andre fotointere­sserte på sykehuset, forteller han.

Noen av de fotointere­sserte var leger, og de så også behov for en som kunne foto på sykehuset. Torbjørn ble hentet inn for å ta bilder av sår og spesielle sykdomstil­feller. Etter hvert ble han også bedt om å fotografer­e døde mennesker og organer på patologen.

– Det verste var når de sagde rundt skallen, løftet ut hjernen og la den foran meg så jeg kunne ta bilder av den før den oksiderte. Det var ikke et yrke jeg kunne fortsatt med lenge, sier Torbjørn og skutter seg.

På fritida dro han ut i naturen og fant hyggeliger­e motiver å jobbe med, og begynte han å levere naturbilde­r og små tekster til Telemark Arbeiderbl­ad.

Det ble utgangspun­ktet for faste natursider i avisa hver lørdag.

Etter hvert slo fotografen seg sammen med en Torfinn Fredin Andersen, som hadde en god penn og overflod av kunnskap om natur og biologi. Men ledelsen i avisa syntes etter hvert det ble for dyrt, og det ble slutt på natursiden­e.

Norgesreko­rd i brudebilde­r

Torbjørn hadde fortsatt jobben sin på sykehuset, men i helgene reiste han Grenland rundt og fotografer­te brudepar for Telemark Arbeiderbl­ad. Etter hvert tok han brudebilde­ne for Varden også. I over 30 år brukte Torbjørn Berg hver eneste helg på å fotografer­e nygifte i Skien, Porsgrunn, Bamble og Kragerø. De første åra kjørte han også opp til Nome og Bø.

– Jeg har nok norgesreko­rden; ingen har fotografer­t flere brudepar en meg, sier han.

Hvor mange er det ingen som vet, men det er snakk om mange tusen par. Brudebilde­ne var godt stoff for avisenes lesere og ble en bra inntektski­lde for fotografen. Han begynte også å få øynene opp for at det lå penger i pressefoto­grafering.

– Tidlig på 80-tallet ble en kvinne funnet død på Herre. Jeg hadde tatt brudebilde av henne da hun giftet seg, og flere aviser ringte for å kjøpe det av meg. Dagbladet spurte hva jeg skulle ha for å gi dem enerett til bildene. 8000 kroner sa jeg. De var veldig mye penger den gangen, men de gikk med på det, forteller fotografen.

Ble ansatt i Dagbladet

Etter det begynte han å jobbe en hel del for Dagbladet, og i 1986 bestemte seg for å kutte ut sykehusjob­ben og leve av bildene.

I mange år var Torbjørn Berg Dagbladets faste fotograf på lokalkonto­ret i Skien. Med journalist Bernt Blomquist som makker dekket han alt fra drapssaker og ulykker til kuriøse dyrehistor­ier fra Telemark, Vestfold og Agder.

– På den tida var livet så travelt med kone, unger og jobb, at det ble ikke noe tid til naturfotog­rafering.

Men i 2005 la avisa ned lokalkonto­ret. Torbjørn måtte pendle til Oslo.

Fotoutstil­ling med veteran-kolleger

For tre år siden fikk han tilbud om sluttpakke og avtalefest­et pensjon. Da hadde han fått nok av både pendlingen og stadige runder med kutt og nedbemanni­nger, og sa ja takk til tilbudet. Siden har han fotografer­t lite på oppdrag for andre, men desto mer til glede for seg selv og venner som følger ham på Facebook. Nesten daglig deler han bilder av fugler, dyr og blomster; de fleste fra Gjerpensda­len.

Etter 30 år som profesjone­ll, fotografer­er han nå bare for sin egen del. Men han er åpen for å selge bilder når noen spør.

– Dessuten planlegger jeg en salgsutsti­lling sammen med tre andre pensjonert­e pressefoto­grafer, forteller han.

De tre er Vardens Per-Eirik Hekkelstra­nd, VGs Roger Neumann og TAs Inge Fjelddalen.

– Du er ikke lei av å fotografer­e etter 40 år i faget, da?

– Nei, det er nesten enda mer moro enn da jeg kjøpte min første Praktika, stråler han.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN BERG ?? TORNSKATE: Hannen kjennes igjen på sin brede, svarte øyestripe. Den lever på bl.a. insekter og mus, som den spidder på torner og piggtråd.
FOTO: TORBJØRN BERG TORNSKATE: Hannen kjennes igjen på sin brede, svarte øyestripe. Den lever på bl.a. insekter og mus, som den spidder på torner og piggtråd.
 ?? FOTO: TORBJØRN BERG ?? ELEGANSE: En tårnfalk leter etter bytte.
FOTO: TORBJØRN BERG ELEGANSE: En tårnfalk leter etter bytte.
 ?? FOTO: TORBJØRN BERG ?? FØLGER MED: En haukugle studerer fotografen.
FOTO: TORBJØRN BERG FØLGER MED: En haukugle studerer fotografen.
 ?? FOTO: TORBJØRN BERG ?? DANS: To viper i luftig dans.
FOTO: TORBJØRN BERG DANS: To viper i luftig dans.
 ?? FOTO: TORBJØRN BERG ?? FISKEØRN OG GJEDDE: Dette dramaet fanget Torbjørn Berg med telelinsa over Børsesjø. Den lille innsjøen ligger bare et steinkast fra huset hans på Frogner. Mens han sto ved bredden, kom plutselig fiskeørna stupende og fanget gjedda.
FOTO: TORBJØRN BERG FISKEØRN OG GJEDDE: Dette dramaet fanget Torbjørn Berg med telelinsa over Børsesjø. Den lille innsjøen ligger bare et steinkast fra huset hans på Frogner. Mens han sto ved bredden, kom plutselig fiskeørna stupende og fanget gjedda.
 ?? FOTO: TORBJØRN BERG ?? HEI SANN: En elg titter forsiktig fram.
FOTO: TORBJØRN BERG HEI SANN: En elg titter forsiktig fram.
 ?? FOTO: TORBJØRN BERG ?? PÅ JAKT: En musvåk er ute på speiding.
FOTO: TORBJØRN BERG PÅ JAKT: En musvåk er ute på speiding.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway