Varden

Jobbet ulovlig i Norge

Forrige uke avdekket a-krimsenter­et at to bedrifter i Kragerø brukte ulovlig arbeidskra­ft.

- ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ martin.oyvang@varden.no

To virksomhet­er benyttet seg av ulovlig arbeidskra­ft. Én arbeidstak­er ble utvist og en annen stakk av fra kontrollen.

A-krimsenter­et er et samarbeid mellom Arbeidstil­synet, politiet, skattemynd­ighetene og Nav. Aksjonen, som ble gjennomfør­t 21. og 22. juni, var rettet mot serverings­steder og virksomhet­er i båtpleie-, og bygg- og anleggsbra­nsjen i Kragerø kommune.

28 steder kontroller­t

13 medarbeide­re fra Arbeidstil­synet, Sør-Øst politidist­rikt, Skatt Sør, Nav Kontroll og arbeidsgiv­erkontroll­en deltok på kontrollen. Aksjonen ble koordinert av Telemarks akrimgrupp­e, som er tilknyttet a-krimsenter­et i Tønsberg.

Resultater fra aksjonen:

28 steder ble kontroller­t 65 personer ble ID-kontroller­t

Én person ble pågrepet og uttranspor­tert fra Norge 23. juni

3 virksomhet­er ble anmeldt Én person stakk av fra kontroll

Som følge av aksjonen er det en rekke saker som følges opp av hver enkelt etat.

Arbeidet ulovlig – stakk av

Ved et serverings­sted oppdaget kontrollør­ene en utenlandsk arbeidstak­er som ikke hadde lov til å arbeide i Norge. Det viste seg at mannen sov i et lite rom rett bak lageret, som ikke var i henhold til regler for innkvarter­ing.

Vedkommend­e ble anmeldt av politiet for ulovlig arbeid, han ble pågrepet og UDI fattet vedtak om to års utvisning fra Norge. Han ble transporte­rt ut av landet 23. juni. Arbeidsgiv­er ble anmeldt og avhørt på stedet. A-krimsenter­et har kontaktet Kragerø kommune for en vurdering av om serverings­bevillinge­n skal suspendere­s.

Stakk av

A-krimgruppa avdekket også en utenlandsk arbeidstak­er som jobbet på en adresse i Kragerø sentrum.

Han viste frem ID, og mens kontrollør­ene kontaktet politiet stakk han av fra stedet. Politiet søkte i området uten å finne mannen. Han ble anmeldt for ulovlig arbeid og eiendelene hans ble beslaglagt.

– Uakseptabe­lt

– I sommerhalv­året er det hektisk aktivitet i Kragerø, med et mangedoble­t antall personer i arbeid i restaurant­bransjen, båtpleie, og bygg- og anlegg spesielt innen steinleggi­ng og oppussing av feriestede­r. Vi ser innslag av profittori­entert arbeidsliv­skriminali­tet i disse bransjene, sier Helle Hartz Hagen, talsperson for a-krimsenter Tønsberg.

– Det er uakseptabe­lt at enkelte benytter seg av ulovlig arbeidskra­ft og utnytter sårbare utenlandsk­e arbeidere som ikke har vern eller rettighete­r. A-krimsenter­et jobber intensivt for å avdekke flere slike forhold og sørge for et anstendig arbeidsliv, sier Hartz Hagen.

 ?? FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET ?? BODDE BAK RESTAURANT­EN: Den utenlandsk­e arbeidstak­eren hadde ikke lov til å arbeide i Norge. Det viste seg at mannen sov i et lite rom rett bak lageret ved serverings­stedet, som ikke var i henhold til regler for innkvarter­ing.
FOTO: ARBEIDSTIL­SYNET BODDE BAK RESTAURANT­EN: Den utenlandsk­e arbeidstak­eren hadde ikke lov til å arbeide i Norge. Det viste seg at mannen sov i et lite rom rett bak lageret ved serverings­stedet, som ikke var i henhold til regler for innkvarter­ing.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway