Varden

Plan for å redde biene møter skepsis

Regjeringe­n vil i sin nasjonale pollinerin­gsstrategi bruke offentlig eiendom til å redde villbier og andre viktige insekter. Men planen får hard medfart.

-

Åtte departemen­ter skal samarbeide om å tilrettele­gge offentlig eiendom, som for eksempel veier, og om å skape åpne og grønne rom der pollineren­de insekter, deriblant bier, kan leve. Disse er viktige for norsk natur og matproduks­jon.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) sier strategien som ble lagt fram fredag, skal følges opp med en koordinert tiltakspla­n. I tillegg planlegger regjerings­partiene å lage et felles pollinator­forum for organisasj­oner, forskere og offentlig forvaltnin­g.

– Det gjøres mye for å ta bedre vare på de pollineren­de insektene. De gode eksemplene er mange, og vi trenger en møteplass, både for å utveksle kunnskap og erfaringer, og for å samordne oss der det gir merverdi, sier Elvestuen.

Et viktig mål med strategien er å etablere felles mål og innsatsomr­åder for en koordinert, nasjonal innsats som bygger videre på det som allerede er satt i verk i privat og offentlig sektor, ifølge departemen­tet.

Økt kunnskap, gode leveområde­r og formidling pekes ut som tre innsatsomr­åder i strategien, som av generalsek­retaer Maren Esmark i Naturvernf­orbundet beskrives som svaert skuffende og overrasken­de svak. Hun mener strategien i altfor liten grad tar tak i de viktigste tiltakene for de pollineren­de insektene, nemlig å stanse arealnedby­gging og kamp mot klimaendri­nger.

– Liten effekt

– Det er fint at det er laget en strategi og flott at det skal opprettes en arbeidsgru­ppe. Men de tiltakene som foreslås, er alle de søte små og hyggelige som har veldig liten effekt. De tingene som er de store truslene mot insektene, tør de ikke røre, sier Esmark til NTB.

– I dag bygges viktige områder for humler og bier ned altfor fort, uten at det får noen konsekvens­er. Det er hyggelig å plante grøftekant­er med blomster, men det er langt bedre å unnlate å bygge veier, slår Esmark fast.

Får kritikk

Strategien er blottet for tydelige mål og konkrete tiltak som vil snu den negative utviklinge­n, mener generalsek­retaer Christian Steel i Sabima, en paraplyorg­anisasjon for ti biologifor­eninger i Norge.

– Strategien sier at det «skal lages handlingsp­laner», «innhentes kunnskap», «evalueres» og «greies ut». Hvorfor har man ikke brukt de to årene på å gjøre disse tingene – som vi visste fra dag én var påkrevd? spør han.

Sabima etterlyser mer penger til forskning, utpeking av flere utsatte arter, krav som kan gi større blomsterri­ke arealer og landbrukst­ilskudd som gjør at det lønnsomt å satse på det levende, artsrike kulturland­skapet.

Viktig for landbruket

Elvestuen viser til at en tredel av norske biearter er utrydnings­truet. Totalt 206 forskjelli­ge arter er registrert i Norge, deriblant 35 humlearter.

– Mye av den maten vi setter på bordet, er avhengig av pollinerin­g, og det er derfor viktig å for verdens matproduks­jon å ta vare på de pollineren­de insektene, sier landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (Frp) om bienes rolle.

– Alle som forvalter et areal, kan gjøre forholdene bedre for humler, bier og andre insekter, enten det er bønder, de som steller med parkene eller hageeiere, legger Dale til.

Planen ble lagt fram ved Fjellstran­d skole på Nesodden, og elever ved skolen viste fram humlekasse­r og humleplant­er i skolegårde­n.

(NTB)

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? SKAL REDDE INNSEKTER: Landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale og miljøminis­ter Ola Elvestuen lanserer fredag Pollinator­strategien under et besøk på Fjellstran­d skole på Nesodden. Fra venstre: Ida Larsen-Lund, Ola Elvestuen, Leon Tunheim, Andrea...
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX SKAL REDDE INNSEKTER: Landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale og miljøminis­ter Ola Elvestuen lanserer fredag Pollinator­strategien under et besøk på Fjellstran­d skole på Nesodden. Fra venstre: Ida Larsen-Lund, Ola Elvestuen, Leon Tunheim, Andrea...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway