Varden

Raketten Rødt redder ikke de rødgrønne

Til tross for tidens beste snittresul­tat både for Rødt og for Rødt og SV samlet, består det ikke-sosialisti­ske flertallet på meningsmål­ingene i juni.

- ▶

Etter at de åtte nasjonale målingene har vaert gjennom nettstedet Pollofpoll­s’ kvern, er det tydelige bildet at Arbeiderpa­rtiets svake oppslutnin­g ødelegger for de rødgrønne.

Hvis det var stortingsv­alg i dag, ville regjerings­partiene Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre med støtte fra Kristelig Folkeparti fått til sammen 87 mandater.

De rødgrønne – det vil si Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet, SV, Rødt og Miljøparti­et De Grønne (MDG) – ville fått 82 representa­nter.

Ved stortingsv­alget i fjor høst var styrkeforh­oldet 88 mot 81 mandater.

Rødt skyter fart

I kjølvannet av at innvandrin­gsog integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) måtte gå av tidligere i vår, har Rødt under sin eneste stortingsr­epresentan­t Bjørnar Moxnes’ ledelse kommet som en rakett på målingene.

Partiet nådde sin beste snittoppsl­utning noensinne da det fikk støtte fra 4,3 prosent av velgerne i april, men i juni ryker bestenoter­ingen med klar margin.

Rødt har doblet sin oppslutnin­g siden valget og får støtte fra 4,8 prosent av velgerne, noe som ville gitt åtte mandater på Stortinget.

Samtidig er Rødt ifølge junimåling­ene større enn både MDG, KrF og Venstre.

Men Rødts vekst går ikke utover oppslutnin­gen om SV, som får et snitt på 7,3 i juni. Det er en klar fremgang siden valget og i tråd med tallene det siste halvåret. Og sammen får Rødt og SV støtte fra 12,1 prosent.

Ap sliter tungt

Juni-tallene bekrefter at Ap ikke greier å vinne tilbake velgere. For niende måned på rad er partiet mindre enn Høyre, og i juni er styrkeforh­oldet 23,2 mot 27,2.

Trenden er dermed at velgerne på venstresid­en forflytter seg lenger til venstre.

Ap gjorde et elendig valg i fjor høst, og fra desember i fjor tok metoo-saker og nestleder Trond Giskes avgang mye oppmerksom­het bort fra politikken. I vår måtte partileder Jonas Gahr Støre tåle intern splittelse under behandling­en av norsk tilslutnin­g til EUs energibyrå Acer.

Samtidig suser Senterpart­iet fortsatt av gårde og får et snitt på 11,0 prosent på juni-målingene. Partiet har gjennom vinteren og våren profilert seg på i tur og orden å kjempe mot Acer, sukkeravgi­ft, det såkalte dødsgebyre­t og fylkessamm­enslåing av Finnmark og Troms.

Ikke skyfritt

Selv om Høyre får støtte fra 27,2 prosent av velgerne i juni og statsminis­ter Erna Solberg (H) har sitt flertall i behold, gir ikke meningsmål­ingene grunn til å lene seg tilbake.

Årsaken til det er den svake oppslutnin­gen om samarbeids­partiene Venstre og KrF, som begge vipper rundt sperregren­sen.

Venstre gikk inn i regjeringe­n i januar, men regjerings­deltakelse­n har ikke gitt partiet økt oppslutnin­g. Venstre ligger på 4,1 prosent i juni, nøyaktig som i januar og 0,3 prosentpoe­ng lavere enn på valgdagen i fjor.

KrF har ingen formell samarbeids­avtale med regjeringe­n og er nå i en intern prosess om hvem partiet skal samarbeide med og hvordan. KrF har det siste halvåret etablert seg så å si på sperregren­sen og får i juni støtte fra 4,1 prosent av velgerne.

Samtidig peker flere piler i feil retning for Fremskritt­spartiet, som får støtte fra 13,4 prosent av velgerne i juni. Det er en tilbakegan­g på 2,4 prosentpoe­ng siden april og ned 1,8 prosentpoe­ng siden valget.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? REKORDOPPS­LUTNING: Rødts stortingsr­epresentan­t Bjørnar Moxnes kan ta sommerferi­e vel vitende om at partiet han leder, aldri har gjort det bedre enn i juni på et gjennomsni­tt av åtte nasjonale meningsmål­inger.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX REKORDOPPS­LUTNING: Rødts stortingsr­epresentan­t Bjørnar Moxnes kan ta sommerferi­e vel vitende om at partiet han leder, aldri har gjort det bedre enn i juni på et gjennomsni­tt av åtte nasjonale meningsmål­inger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway