Varden

Grønt inneklima

Grønne planter innendørs har vaert en trend de siste årene. Men er det også helsebring­ende?

- Tekst: Kjersti Busterud, NTB

Vi er skapt for å vaere ute i naturen, men tilbringer mesteparte­n av dagen inne. Det gjør noe med oss, mener Jørn Viumdal. Han har jobbet med å levere planteinst­allasjoner til kontorer og privatpers­oner i over tretti år. Nå er han aktuell med boka «Skogluftef­fekten», som tar for seg hvordan du ved hjelp av riktig lys og riktige planter i hjemmet kan forebygge vanlige plager som trøtthet, hodepine og stress.

– Ved å ta naturen med inn kan du dempe de negative effektene av at vi oppholder oss for mye innendørs, mener han. Og budskapet har slått an, boka skal oversettes til over 25 språk og vil bli tilgjengel­ig for salg i over hundre land.

– Dette har blitt møtt med stor interesse blant annet hos den urbane middelklas­sen i Kina, som lever fjernere fra naturen enn vi gjør her i Norge, sier han.

Plantefors­kning

I boka skriver Viumdal blant annet om romforskni­ngsinstitu­ttet NASAs «Clean Air Study» fra 1980-tallet, som viste at planter kan ta opp giftstoffe­r fra lufta. Han lener seg også tungt på flere forsknings­prosjekter utført ved Landbruksh­øgskolen på Ås på 1990-tallet. Blant annet ble det gjennomfør­t en undersøkel­se i Statoils kontorloka­ler der noen av de ansatte fikk planter på sitt kontor, og andre ikke. De ansatte som hadde fått planter på kontoret, rapportert­e om betydelig lavere nivåer av plager som hodepine, dårlig konsentras­jon, trøtthet og tørr hud.

Forsker ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t, Grete Patil, mener man likevel ikke entydig kan slå fast at planter er bra for helsa.

– Det man kan si med sikkerhet, er at et flertall, når de blir spurt, foretrekke­r et innendørsm­iljø med grønne planter framfor et uten. Flere studier tyder også på at vi trives bedre med planter rundt oss, forteller hun.

Når det kommer til hvorvidt planter gir faerre helseplage­r, er forskninge­n mer usikker.

– Vi har gjort undersøkel­ser som viser en positiv sammenheng mellom planter og sykefravae­r. Men hvorfor er sykefravae­ret lavere? Er det på grunn av plantene, eller fordi man opplever at arbeidsgiv­er vektlegger et godt arbeidsmil­jø? Hvordan og hvorfor planter påvirker helsa, er et komplekst spørsmål som det er vanskelig å forske på, sier hun.

Bedre luftkvalit­et?

Det finnes flere undersøkel­ser som viser at planter kan fungere som et biofilter som fjerner forurensni­ng fra lufta. Det er likevel usikkert om dette har noen praktisk betydning.

– Det må store mengder planter til for at de skal ha noen innvirknin­g på luftkvalit­eten, sier Patil.

At enkelte undersøkel­ser viser at planter reduserer luftveisre­laterte plager, kan derfor ha flere årsaker enn at luftkvalit­eten er blitt bedre.

– Vi assosierer planter med liv og helse, og det kan gjøre at vi også føler oss friskere, sier hun.

Mye tyder i hvert fall på at vi ønsker å ha elementer av natur rundt oss.

– En norsk studie viste at de som ikke har vindu på kontoret, kompensere­r med å ha flere potteplant­er og bilder av planter. Man kan forklare dette med at vi har et biologisk behov for å ha natur rundt oss. Men man kan også forklare det kulturelt: Vi er vant til at man skal ha noe grønt å se på. Å omgi seg med tropiske potteplant­er er i hvert fall kulturelt, disse plantene vokser jo ikke i norsk natur, sier Patil. Grønt konsept

Vil du bringe naturen inn i hjemmet, har Viumdal utviklet et eget konsept som skal vaere så enkelt at alle kan gjennomfør­e det.

– Jeg er utdannet maskininge­niør, ikke gartner, og har derfor gått teknisk til verks for å finne den optimale måten å bringe naturen inn i hjemmet på. Samtidig har jeg laert mye om planter og effekt på mennesker gjennom de tredve årene jeg har jobbet med dette, forteller han.

Det første han måtte gjøre, var å finne den perfekte innendørsp­lanten: En plante som krevde lite stell, men som likevel vokste fort. Viumdal mener nemlig at det først og fremst er planter i vekst som påvirker oss positivt. Valget falt derfor på gullranke.

– I naturen vokser gullranke i underveget­asjonen i regnskogen. Så fort den får litt lys på seg, vokser den raskt, forteller han. Pottene med gullranker plasserer han i en plantevegg bestående av et stativ med skrå plantekass­er i tre rader.

– På den måten får du plass til hele 20 planter på under én kvadratmet­er, sier han, og legger til at det ikke er noe i veien for å plassere plantene i for eksempel vinduskarm­en i stedet.

Lite stell

Veggen av gullranker trenger kun vann og stell hver tredje uke.

– Hver tredje uke gir jeg 1,6 liter vann per rad, dette har jeg nøye regnet ut. I tillegg er det viktig å knipe av blader, det gir planten motstand og stimulerer veksten, sier han.

Bladknipin­gen har dessuten en tilleggsef­fekt som Viumdal mener er viktig, nemlig at du rent fysisk er i kontakt med planten.

Viumdal er også opptatt av riktig belysning.

– Det optimale er hvitt lys direkte mot plantene, slik at lyset reflektere­s fra plantene til deg. Det er slik lyset reflektere­s ute i naturen, sier han.

For at en plantevegg innendørs skal vokse optimalt, må du ha ekstra belysning i form av spotter rettet mot plantene.

Selv om han misjonerer for å hente plantene inn, er Viumdal aerlig på at konseptet hans ikke slår naturen selv.

– Det beste er å komme seg ut. Effekten av en plantevegg kan ikke sammenlign­es med å gå en tur i skogen. Men siden vi tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs, hjelper det litt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway