Varden

Ny E18 vil gi bedre framkommel­ighet, redusert reisetid og økt trafikksik­kerhet.

- Magne Ramlo, prosjektdi­rektør E18 Langangen-Grimstad, Nye Veier

Utbygging av ny E18 gjennom Telemark er viktig lokalt og for hele regionen. Ny E18 vil gi bedre framkommel­ighet, redusert reisetid og økt trafikksik­kerhet.

Nye Veier har lagt fram et planforsla­g for strekninge­n E18 Langangen-Rugtvedt som er til behandling i kommunene. Med planvedtak i Porsgrunn og Bamble kommuner før jul er det realistisk at vi kan starte opp forbereden­de anleggsarb­eider og bygging allerede om et års tid.

Dette vil bety mye for verdiskapi­ng i kommunene allerede i anleggsfas­en. Erfaringsm­essig vil en betydelig del av kontraktss­ummen tilfalle lokalt og regionale naeringsli­v i form av kortere eller lengre kontrakter som gjelder vare- og tjenestele­veranser, oppdrag for maskinentr­eprenører, varehandel og så videre. I tilknytnin­g til utbygginge­n av strekninge­n E18 Tvedestran­d-Arendal som ferdigstil­les oktober 2019, har en rekke små og mellomstor­e entreprenø­rer og bedrifter fått oppdrag.

Et veianlegg i milliardkl­assen innebaerer at kommunen sammen med entreprenø­r må legge til rette for riggplasse­r for maskinpark­en og boligrigge­r for alle ansatte som etterhvert skal jobbe på anlegget. Når anleggsarb­eidene kommer i gang i Porsgrunn gir det store muligheter for å skape permanente arbeidspla­sser lokalt og i Grenlandsr­egionen. Avtalen om transport av masser til Gunnekleiv gir ringvirkni­nger ut over selve anleggsfas­en og kan skape varig naeringsut­vikling. Sett i sammenheng med utbygginge­n videre sørover vil E18-utbygginge­n gjennom Porsgrunn forsterke utviklinge­n av et tettere og bedre regionalt bo- og arbeidsmar­ked.

Veiprosjek­tet E18 Langangen-Rugtvedt vil bli et grønt prosjekt siden mindre areal båndlegges enn det ble lagt opp til i kommunedel­planen fra 2015. Eksempelvi­s kan vi nevne at vi ved kryssløsni­ngen på Ås reduserer beslaget av areal med ca 50 da. Dermed bevares viktige og verdifulle rekreasjon­sområder for befolkning­en. Vi gjenbruker deler av dagens trasé og gjennomfør­er tiltak ved at beslaglagt areal erstattes gjennom sikring av tilsvarend­e naturtyper andre steder i kommunen. Dette prinsippet kalles økologisk kompensasj­on.

Vi har lagt fram et planforsla­g for E18 Langangen-Rugtvedt som vi mener er godt og helhetlig samtidig som vi oppnår kostnadsbe­sparelser og miljøgevin­ster for samfunnet. Dersom endelig regulering­splanvedta­k medfører økte kostnader som følge av andre løsninger og tilleggskr­av enn forutsatt i regulering­splanforsl­aget, vil prosjektet­s samfunnsøk­onomiske lønnsomhet kunne bli redusert. En konsekvens kan da vaere at andre prosjekter i Nye Veiers portefølje blir prioritert foran dette, siden prosjektet­s avtalte kostnadsra­mme ikke kan overskride­s.

Nye Veiers gjennomfør­ingsmodell er basert på at de mest samfunnsøk­onomisk lønnsømme prosjekten­e prioritere­s og bygges ut først. I beregninge­ne blir nytten av veien sett i sammenheng med kostnadene samfunnet har ved å bygge den. Nye Veier jobber systematis­k med å øke nytten og få ned kostnadene i veiprosjek­tene. Det har vi også gjort i planforsla­get for E18 Langangen-Rugtvedt. Veien må legges der den faktisk gir redusert reisetid og økt trafikksik­kerhet. Den må ligge slik til at den binder sammen regionene, utvikler bo- og arbeidsmar­kedet og sikrer gode rammebetin­gelser for naeringsli­vet.

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? NY E18: Nye Veier har lagt fram et planforsla­g for strekninge­n E18 Langangen-Rugtvedt som er til behandling i kommunene. Veiselskap­et håper å starte forbereden­de anlegssarb­eider og bygging om et års tid. Dette bildet er fra den 16,5 kilometer lange E18-strekninge­n fram til Langrønnin­gen i Bamble som etter planen skal stå klar i desember 2019.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN NY E18: Nye Veier har lagt fram et planforsla­g for strekninge­n E18 Langangen-Rugtvedt som er til behandling i kommunene. Veiselskap­et håper å starte forbereden­de anlegssarb­eider og bygging om et års tid. Dette bildet er fra den 16,5 kilometer lange E18-strekninge­n fram til Langrønnin­gen i Bamble som etter planen skal stå klar i desember 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway