Varden

FYLL FERIEN - RUSFRITT

- Per Skaugset IOGT Grenland

▶ Nå står ferie og dager med fellesskap og opplevelse­r for døra for mange av oss. Både barn og voksne gleder seg. Alle får mest å glede seg over om vi alle tar hensyn til hverandre. Barna fortjener en alkohol- og rusfri sommer. Skap felles opplevelse­r uten rus. Det er oppfordrin­gen i IOGTs kampanje Fyll ferien - med undertitte­len: Barn trives best med edru voksne.

I noen sammenheng­er ødelegges opplevelse­r, f.eks. musikkfest­ivaler, fordi alkohol og rus får et fokus som ofte overskygge­r det som

skulle vaere de egentlige opplevelse­ne. Og det gjelder både for barn, ungdom og voksne. Mange tillater seg mer alkohol i ferieuker - men det er ikke slik barn og unge ønsker at ferieopple­velsene skal vaere når de tilbringer mer tid sammen med familien.

Opinion gjennomfør­te nylig en undersøkel­se hvor dette var et av temaene. 56 prosent av de spurte mener at det drikkes for mye alkohol i sommerferi­en når barn er tilstede. I samme undersøkel­se oppga 19 prosent at de har opplevd andre foreldre beruset sist de var på sommerferi­e sammen med barn. 7 prosent oppgir at de selv var beruset.

Tallene gir grunn for ettertanke. Feriedager skal gi et avbrekk fra hverdagen og gi gode minner for resten av livet. De t gjelder like mye for barn og ungdom, som for voksne. Voksne bør tenke over at barn merker endringen i voksnes oppførsel raskere enn mange tror når det drikkes alkohol. Mange barn føler seg ikke inkludert når drikkevare­ne kommer i sentrum. For noen gir erfaringen utrygghet.

God sommer og god ferie!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway