Varden

Må gi rom for norsk jordog skogbruk

- Ole Roger Dyrkorn, på vegne av styremøte i Telemark Nei til EU

Norge kan ikke akseptere en klimaavtal­e med EU som begrenser muligheten­e for økt matproduks­jon, økt bruk og planting av skog til klimaløsni­nger og verdiskapn­ing.

Regjeringe­n må i forhandlin­gene med EU jobbe for handlingsr­om for framtidig norsk jord- og skogbruk og gjennomfør­ing av en ambisiøs og rettferdig klimapolit­ikk. Telemark Nei til EU mener Norge ikke burde tilsluttet seg EUs klimakuttp­lan for ikke-kvoteplikt­ig sektor og skog. Gjennom EØS-avtalen er Norge innlemmet i EUs kvotesyste­m, som blant annet omfatter fastlandsi­ndustrien. Regjeringe­n er nå i forhandlin­ger med EU om også å delta i EUs reduksjons­plan for utslipp for sektorer som ikke er del av kvotesyste­met, blant annet for transport, avfall, bygg, skog og jordbruk.

Når regjeringe­n først har bestemt seg for å gjennomfør­e kuttene sammen med EU, mener Telemark Nei til EU at en eventuell klimaavtal­e med EU må inngås som en selvstendi­g avtale, og ikke etableres som en utvidelse eller tillegg til EØSavtalen. En separat avtale vil bedre kunne sikre demokratis­k kontroll og nasjonal oppfølging.

Ikke-kvoteplikt­ige utslipp i Norge skiller seg fra andre europeiske land blant annet på grunn av den lave andelen utslipp fra bygningsse­ktoren. Utslippene fra bygningsse­ktoren i Norge er lave allerede i dag på grunn av den høye andelen utslippsfr­i elektrisit­et fra fornybare kilder til oppvarming og husholdnin­g, og blir enda lavere i 2020 når forbundet mot oljefyring iverksette­s.

Norsk tømmerhogs­t utgjør bare en liten andel i forhold til tilveksten i skogen. EUs klimaregle­r er innrettet på en måte som betyr at økt hogst bokføres som karbonutsl­ipp. Dersom Norge øker avvirkning­en framover så kan naeringen i praksis bli straffet med strengere utslippsfo­rpliktelse­r.

Fornybar skog kan for eksempel brukes til byggemater­ialer som erstatter stål og betong, som i forslaget til nytt regjerings­kvartal, eller til andre generasjon­s biodrivsto­ff som erstatter bensin og diesel. Biomasse kan også brukes for å erstatte plastprodu­kter. Ressurser som kunne vaert brukt til å redusere klimautsli­ppene og bidra til grønn omstilling i naeringsli­vet vil kunne bli stående ubrukt og råtner på rot.

EUs klimaregle­r er ikke tilpasset et land som Norge med en annen sammensetn­ing av utslippene og mye skog der hogsten gjennom mange år har vaert lavere enn tilveksten. Norge har flere naturlige fortrinn for grønn omstilling, som vannkraft, havressurs­er og skog som binder CO2. Ved å inngå en klimaavtal­e med EU som begrenser muligheten­e for å bruke skogen og jordbruksr­essursene, mister vi et fortrinn i klimakampe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway