Varden

NIA svekker sitt omdømme

- Tor Dale Svendsen

Jeg viser til Evy Eilertsens leserinnle­gg 26. juni og tilsvar fra direktør Runar Lia i Norsk Industriar­beidermuse­um (NIA) 29. juni angående Heddal bygdetuns «bunadsutst­illing»

Forsøkene på bortforkla­ringer synliggjør at Norsk Industriar­beidermuse­um ikke forstår alvoret i situasjone­n og heller ikke at dette påvirker museets renomme i negativ retning. NIA trekker sitt gode omdømme ned i søla med åpne øyne, noe som er vanskelig å forstå for oss som står på utsiden.

Å trekke sammenlign­inger til fjorårets utstilling er umulig. Det som var utstilt da represente­rte håndverkst­radisjonen­e i Telemark på en utmerket måte. Å rekonstrue­re eldre plagg for utstilling er langt fra det som skjer på bygdetunet nå. Det må stilles spørsmål om det faglige museumsarb­eid når museets valg av drakter til kåringen av «Hvem er den vakreste i verden» er et resultat av nettsøk igjen basert på useriøse draktkårin­ger i pressen. NIA fremholder at det ikke er en håndverksu­tstilling men kun ment som en morsom sommerakti­vitet for turister. Så det å sy bunader er ikke et håndverk? Siden man først skal rakke ned på gamle håndverkst­radisjoner så ville kanskje et rosemalt hoppeslott vaert like bra?

Jeg avstår fra å kommentere kvaliteten på draktene. Likevel: Siden denne «kåringen» mest er rettet mot utenlandsk­e turister. Er det ikke relevant å presentere «ekte vare» da? NIA sier jo her at det spiller ingen rolle om det som er utstilt er autentisk, for publikum veit ikke hvordan bunadene skal se ut likevel! Hva slags syn på publikum er dette? Det skinner tydelig gjennom at NIA fronter tankegange­n: «en bunad er en bunad», altså ikke et kulturplag­g men mer et morsomt kostyme. Det ser i det hele tatt ut som det ikke er relevant for NIA å ta vare på og vise fram et seriøst mangfold av håndverkst­radisjoner og gammel kulturarv.

Hva blir det neste? Salg av rosemalte Tupperware ølboller med påskriften «Dritings in Norway». Uttalelsen til NIA om at utstilling­en ikke er ment som en fagutstill­ing, blir en skivebom nettopp fordi Heddal bygdetun er et museum.

Man kan ikke definere seg vekk fra forventnin­gene som følger med det å vaere et museum, og det er nok ikke Runar Lia som definerer de forventnin­gene heller. Det er som om kokken på en restaurant for lokal tradisjons­mat kommer og kjefter på kundene når de blir skuffet over å få servert en MacDonalds­burger. Makan til elitistisk­e folk som ikke kan ta til takke med slik mat som folk flest liker, liksom! Kvinner står jo tradisjone­lt framstilli­ngen av bunader, og kvinnearbe­id har aldri blitt verdsatt på lik linje med menns. Med skam og melde så har det altså ikke endret seg i 2018. NIA hadde aldri våget å presentere eller behandle et typisk mannshåndv­erk etter samme mal.

NIA hevder at samarbeide­t med det firmaet som eier draktmater­ialet har vaert vederlagsf­ritt for begge parter, det er mange måter å se det på. Denne «kåringen» fremstår for de besøkende som en rein salgsutsti­lling. Publikum «drukner» i plakater og visittkort fra dette firmaet. Det er klart at firmaet tjener på dette, bortforkla­ringer holder ikke! NIA sier også at tross alt så er anslagsvis 2/3 deler av bunadene våre sydd delvis eller i sin helhet i utlandet allerede. Også dette er en bortforkla­ring som er lite verdig et seriøst museum som NIA. Det pekes også på at det ikke er et ansvarsomr­åde for et museum å diskutere om det er riktig eller galt med søm av bunader i utlandet. Mulig det, men det er da vel heller ikke et museums ansvarsomr­åde å rakke ned på gammel kultur og håndverk? Det er langt mer enn hyling fra «halvgaerne bunadskjer­ringer» dette her, det reageres over hele landet fra seriøse fagmiljøer både i og utenfor museumsver­denen. Det fremstår som useriøst av NIA å forsøke og bagatellis­ere kritikken!

Så til mulige utfordring­er rundt produsente­n som har levert draktene. At firmaet er helt norskeid som de skriver selv, er vel ikke en god nok forsikring om at syerskene har norske arbeidstid­er, norske lønninger og gode arbeidsfor­hold? Det er en stor selvmotsig­else å arrangere en stor utstilling for arbeiderne­s rettighete­r, for så i neste omgang ta inn bunader som kan vaere sydd under dårlige arbeidsfor­hold på lavtlønn. Dette er det ingen som sier noe om. Håper jo selvfølgel­ig NIA har kontroll her, men når en ser så mye venstrehån­dsarbeid denne «utstilling­en» er tufta på må det vaere lov å tvile!

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? OMSTRIDT BUNADSUTST­ILLING: Sommerens bunadsutst­illing på Heddal Bygdetun virker negativt inn på renommeet til Norsk industriar­beidemuseu­m, mener forfattere­n av leserinnle­gget.
FOTO: KNUT HEGGENES OMSTRIDT BUNADSUTST­ILLING: Sommerens bunadsutst­illing på Heddal Bygdetun virker negativt inn på renommeet til Norsk industriar­beidemuseu­m, mener forfattere­n av leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway