Varden

Telemark trenger ekspressbu­ssen

- Åslaug Sem-Jacobsen stortingsr­epresentan­t Sp

Veldig mange i dette landet bor ikke så naerme jernbanen at den satsningen som foregår der er til nytte for dem. Heldigvis har de ekspressbu­ssruter!

Men, det er en ond sirkel dette tilbudet befinner seg i. Desto vanskelige­re det er å tjene penger på ekspressbu­ssruter, desto faerre ruter har man råd til å sette opp. Og da svikter kundegrunn­laget, som er vant til hyppigere og bedre sekvens, som i sin tur igjen merkes på bunnlinja som igjen påvirker tilbudet ...

I 2007 var det 10 millioner reisende på landets ekspressbu­sser. I 2016 var tallet gått ned til 6 millioner.

Det har gått utover tilbudet og taperen er til syvende og sist folk i hele landet. For en ekspressbu­ss kjører over lang strekninge­r. Den binder bygder, dalføre og byer sammen. Ikke minst for folk som bor i områder der tog eller t-bane er et lite aktuelt framkomstm­iddel. Som i mange deler av Telemark. For folk i Vest-Telemark er for eksempel Haukelieks­pressen og Telemarkse­kspressen deres svar på jernbanen.

I mange områder er ekspressbu­ssen det viktigste kollektivt­ilbudet som finnes. Da må vi også ha en politikk som gjør at bussene kan fortsette å kjøre. Ekspressbu­sser og flybusser er et kommersiel­t kollektivt­ilbud som ikke får ei krone fra det offentlige. Ergo er det i praksis de som reiser med bussene som finansiere­r tilbudet.

Bytter en fremkomstm­iddel til tog, er derimot staten med og subsidiere­r hver passasjerk­ilometer med rundt 2,50 kroner. Toget får også kompensert for de rabattene som blir gitt til pensjonist­er, uføre, barn og skoleeleve­r.

Det er på høy tid å bedre rammevilkå­ra for ekspressbu­ssene.Vi i Senterpart­iet vil derfor ber regjeringe­n om å utrede en kompensasj­onsordning for sosiale rabatter og gjennomgå det totale avgiftssys­temet. På den måten kan vi forhåpentl­igvis sikre at ekspressbu­ssene plukker opp passasjere­r over hele landet også i fremtiden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway