Varden

Straffedra­ma ga spansk sjokkexit

Spania var enorm favoritt mot VMverten Russland, men taklet ikke presset i straffepar­kkonkurran­sen. To bom sendte russerne sensasjone­lt til kvartfinal­e.

-

▶ Få, om noen, ga Russland en real sjanse mot spanjolene. Likevel er vertslande­t å se i kvartfinal­en mot enten Kroatia eller Danmark. Mirakelet på Luzjniki stadion i Moskva kom til etter at det sto 1-1 etter ordinaer tid.

Etter to perfekte straffer fra Andrés Iniesta og Gerard Pique skjøt Koke rett på Russlands keeper Igor Akinfejev. En direkte svak straffe. Heller ikke Iago Aspas lyktes da han skulle ta Spanias femte forsøk. Denne gangen vartet Akinfejev med en glitrende redning.

Dermed vant Russland straffespa­rkkonkurra­nsen 4-3.

Som ventet dikterte spanjolene banespille­t rett fra avspark, men det var en dødball og et selvmål som skulle gi Spania en drømmestar­t på VMs finalearen­a. Etter tolv minutter var ikke snart 39 år gamle Sergej Ignastsjev­itsj orientert nok i egen boks og fikk trøbbel i en tøff duell med Sergio Ramos. Stopperkje­mpen, som var både litt klønete og uheldig, styrte Marco Asensios frispark videre i eget nett.

Hands

opp

Å ligge under mot Spania har det siste tiåret vaert noe av det tøffeste et lag kan stå overfor. Spanjolene er eksperter på å holde på ballen og drive motstander­en til vanvidd, men i Russland-VM har de vist svakhetste­gn i forsvarsar­beidet. I gruppespil­let slapp det spanske laget inn fem mål på tre kamper.

Søndag kom en ny defensiv blunder, denne gangen signert Gerard Pique. Fem minutter før pause holdt Barcelona-stopperen en strak arm over hodet etter en corner, og dommer Björn Kuipers var ikke i tvil da Artem Dzjubas hodestøt traff hånden til Pique. Nederlende­ren pekte resolutt på straffemer­ket.

Dzjuba gikk selv bort for å ta straffen. Zenit-spissen taklet presset og plasserte ballen trygt bak Spanias keeper David de Gea. Det var historisk sus over scoringen. Med den ble Dzjuba første russer til å score i en utslagskam­p i VM siden Sovjetunio­nen ble oppløst.

Helt på tampen av første omgang kom Diego Costa til sin første sjanse, men Russlands veterankee­per Akinfejev stoppet forsøket med en beinparade. Inntil da hadde den brasilians­kfødte kraftspiss­en knapt vaert involvert for Spania.

Etter sidebytte fortsatte spanjolene­s «power play», og ballbesitt­elsen bare økte utover i annen omgang. Men sjanser var det lite av i Moskva. Russerne jobbet iherdig i forsvar, og selv med stadig mer slitne bein klarte de å holde Spania fra livet og sikre ekstraomga­nger.

Over 1000 pasninger

Tidlig i annen ekstraomga­ng fikk plutselig spanjolene åpningen de lengtet etter. Vladimir Granat etterlot seg et stort rom, og det prøvde Rodrigo å utnytte. Den ferske innbyttere­n skar inn i banen og testet skuddfoten, men igjen hang Akinfejev med på notene. Returen sendte Dani Carvajal over mål.

I det 114. minutt ropte de spanske spillerne på straffe. De mente Ramos ble dratt i bakken etter et frispark, men etter en samtale med VAR-dommere vinket Kuipers spillet videre. Han valgte ikke å se episoden i opptak.

Det hele skulle til slutt avgjøres på straffer, og der var vertslande­t sterkest.

(NTB)

?? FOTO: VICTOR R. CAIVANO / AP / NTB SCANPIX ?? UTE: Koke etter straffemis­sen mot Russland. Spania røk ut av VM etter 3-4-tap i straffespa­rkkonkurra­nsen.