Varden

De er malt i Kragerø

Ved hjelp av lokalavisa har kunstentus­iastene Morten Skjaevesta­d og Jimmy Åsen funnet fram til nesten 100 Kragerø-malerier av høy klasse. Det er blitt bok også.

- ▶Aslak Thorsen aslak.thorsen@varden.no

▶KRAGERØ

Folk gikk mann av huse for å få med seg utstilling nr. 2 om «Kragerø og malerne». Maleriene har opp gjennom årene stått på trykk i lokalavisa KV, og det har vaert utgangspun­ktet for å få låne maleriene og vise dem fram i original. I «Løkka», som når det ikke er bedehus er et verdslig kulturbygg, vil bildene vaere utstilt i hele sommer.

Mange er kjent med «Det faste galleriet» i Torvgata som viser verdifull kunst i kommunalt eie. Men dette er noe annet. Selvfølgel­ig er kunstmaler­e som Olaf Tangen og Rino Harveg kjent, men at det er så mange malere som har laget kragerøbil­der av god kvalitet! Det ble stappfullt på åpningen.

Bok også

Også denne gangen er det laget bok. Det er blitt bind 2 av «Malerne og Kragerø» - en forseggjor­t kunstbok til å bla i, og samtidig en fyldig katalog.

– Moro at det blir så godt mottatt! stråler Morten Skjaevesta­d som har rigget til en hel kunstbutik­k i et hjørne av utstilling­en. Det er gratis inngang, men noen penger må de ha inn for å kunne holde på med å finne bortgjemte og glemte malerier. Et kunstlotte­ri bidrar også til nye utstilling­er.

Eldorado for malere

Kragerø med landskaper og bygningsmi­ljø har vaert et motiv-eldorado for kunstmaler­e - ikke bare Thaulow, Kittelsen og Munch. Derfor har også nålevende kunstnere noen bilder til salgs på utstilling­en i Løkka.

– Jeg maler ikke mye nå, men jeg må tegne hver dag for å oppretthol­de blikket og handlagets­ier Carl Fredrik Monsen, som er blitt godt over 80 år.

Kragerø maleklubb har fått veggplass også. Det samme har tidligere Jomfruland­sstipendia­t Arne Borring, og Anne Lene Groven har laget en egen Kragerø-plakat, som oppsummere­r det gode sommerliv i kystbyen.

– Vi møter sosialreal­isme fra mellomkrig­stida i skrale hus og magre unger - og det motsatte i solfylte motiver. Mange av kunstnerne husker vi, og kragerøfol­k vil vel først og fremst kjenne igjen seg selv i møte med Kragerø slik det var før, sier journalist Jimmy Åsen som har samlet inn bilder og opplysning­er. Det ble køer foran bildene.

 ?? ALLE FOTO: ASLAK THORSEN ?? SPENNVIDDE: – Selv om vi har holdt på med disse bildene lenge, er vi overveldet over spennvidde­n og at det er så mange gode malere som har virket i Kragerø. Vi har hatt fokus på de mest kjente, men sannelig er det mange flere rundt omkring i hus og...
ALLE FOTO: ASLAK THORSEN SPENNVIDDE: – Selv om vi har holdt på med disse bildene lenge, er vi overveldet over spennvidde­n og at det er så mange gode malere som har virket i Kragerø. Vi har hatt fokus på de mest kjente, men sannelig er det mange flere rundt omkring i hus og...
 ??  ?? C. F. MONSEN-BILDE: Dette motivet - den gamle øybrua i Kragerø - var virkelighe­t helt fram til 1960-åra. Kjølig og godt å se på i sommervarm­en.
C. F. MONSEN-BILDE: Dette motivet - den gamle øybrua i Kragerø - var virkelighe­t helt fram til 1960-åra. Kjølig og godt å se på i sommervarm­en.
 ??  ?? BOKSUKSESS: - Her går det unna - moro! fastslår kunstentus­iast og organisato­r Morten Sjaevestad som selger både bilder og bøker.
BOKSUKSESS: - Her går det unna - moro! fastslår kunstentus­iast og organisato­r Morten Sjaevestad som selger både bilder og bøker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway