Varden

De som flyttet hjem

-

▶ Det ble betegnet som en stor suksess da kommuner i Telemark fikk nederlende­re til å flytte hit for noen år siden. Over 6000 nederlende­re var registrert i Norge i 2011 og flere av dem var blant annet bosatt i Fyresdal og Drangedal som aktivt jobbet for å få flere til å flytte til sine kommuner.

▶ I 2003 startet for eksempel Fyresdal kommune et samarbeid med tilflyttin­gsprosjekt­et Placement, mens det i Drangedal ble bosatt 80 nye beboere fra Nederland på kort tid. Tiltakene virket og mange flyttet hit for å jobbe. Tall fra 2013 viste blant annet at 40 prosent av nederlende­rne som kom til Norge startet egen bedrift.

▶ Nå viser ferske tall som NRK Telemark presentert­e at antallet nederlende­re i Norge går tilbake før første gang etter at rekrutteri­ngen startet for 15 år siden. Det er mange forklaring­er på hvorfor det skjer, men en årsak er hjemlengse­l eller at livet i Norge ikke ble helt som forventet. Det ble med andre ord en ganske kortvarig effekt, selv om det også skal understrek­es at mange har valgt å bli boende i Telemark. Likevel ser vi at veksten av innbyggere basert på nederlende­re, ikke ble så langvarig som mange ønsket.

▶ Det er ingen grunn til å kritisere alle prosjekten­e, fordi det førte med seg mange nye innbyggere og ga en positiv markedsfør­ing av Telemark. Likevel viser historien at det beste en kommune kan gjøre for å sikre tilflyttin­g er å sørge for gode skoler, bra tilbud til eldre og barnefamil­ier. Hvis ikke disse grunnpilar­ene er på plass, nytter det ikke med dyre prosjekter for å få nordmenn eller nederlende­re til å bosette seg i kommunen over tid.

 ??  ?? Nyhetsreda­ktør
Nyhetsreda­ktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway