Varden

Husdyr som gir grunn til panikk

-

Jeg kan ikke skylde på andre. Jeg la egenhendig og frivillig, til og med ikke så lite entusiasti­sk, inn bud på et anslagsvis 150 år gammelt hus, og jeg har sjelden angret.

Det var i brukbar stand når jeg kjøpte det, og etter å ha lagt ned minst like mye penger som hele kjøpesumme­n i oppussing, ser det riktig fint ut. Men man må bare regne med når man kjøper et gammelt byggverk at det bor noen flere enn en selv der. Noen sølvkre i sluket på badet må man holde hodet kaldt overfor. Men stokkmaur bør man ta på alvor. Jeg oppdaget en masse i en krok av kjelleren i fjor, og straks begynte jeg å høre skumle knakelyder i gulvet under bokhylla.

Naermeste jernvareha­ndel hadde et middel som skulle ta livet av de mest hardføre maur, med en literpris som bare finner sin like på taxfreebut­ikkenes aller øverste hylle. Og stokkmaure­ne kreperte, skremmende raskt. Etter er sånt anslag mot naturmangf­oldet i naermiljøe­t får man dårlig samvittigh­et for om det så er å klaske en mygg.

Flygende rariteter får dukke opp uforstyrre­t på ettersomme­ren. Nå må det vaere i klasse med kakerlakke­r og skorpioner for å skremme meg til å kjøpe mer gift. Foreløpig er det få skorpioner i Norge.

Men denne fine sommeren gir kanskje utsikter til at mer eksotiske og varmekjaer­e husdyr kan etablere seg i norske hjem for alvor? Vi får se, og får ta affaere om det drar alt for alvorlig på seg.

 ??  ?? Tore Svarverud Kommentato­r
Tore Svarverud Kommentato­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway