Varden

Froomes tøffeste test

Chris Froome ble renvasket for dopingankl­agene, men de tre neste ukene på den franske landeveien behøver likevel ikke å bli enkle for Tour de France-kongen.

-

▶ Lørdag starter briten jakten på karrierens femte Tour-triumf. 33-åringen må igjen finne seg i å baere favorittst­empelet, men veien inn i det som er et saerdeles eksklusivt selskap blir neppe fri for humper.

Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain har alle fem seirer i verdens mest prestisjef­ylte sykkelritt. Froome kan bli den neste på lista.

Sky-stjernen kommer til årets Tour de France med en ni måneder lang dopingsak bak seg. På veien mot seieren i fjorårets Vuelta a España avla 33-åringen dopingprøv­e med spor av astmamedis­inen salbutamol. Verdien i Froomes prøve lå godt over grenseverd­ien.

Froome har hele tiden hevdet sin uskyld, og mandag kom beskjeden om at Det internasjo­nale sykkelforb­undet (UCI) har renvasket Tour de Francefavo­ritten.

– Jeg har aldri tvilt på at denne saken ville bli avvist av den enkle grunn at jeg hele tiden vet jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har slitt med astma siden barndommen. Jeg vet eksakt hvordan reglene er når det kommer til min astmamedis­inering, og jeg bruker kun min inhalator innenfor de tillatte grensene for å holde symptomene i sjakk, sa Froome da avgjørelse­n forelå.

Ublid mottakelse?

Frikjennel­sen kom i grevens tid for Froome. Tour de Francearra­ngøren skal ha vaert beredt til å nekte veteranen å starte i årets ritt dersom det fortsatt ikke forelå noen avklaring i dopingsake­n.

Nå er det liten tvil om at Froome står på startstrek­en i Noirmoutie­r-en-l’Île på den franske vestkysten lørdag. Hvilken mottakelse Froome vil få, gjenstår samtidig å se.

33-åringen har tidligere ikke vaert noen stor favoritt hos det franske sykkelpubl­ikummet. For to år siden opplevde Froome å bli kastet urin på underveis på en etappe, hvilket bidro til at han engasjerte en egen livvakt under fjorårets utgave av Tour de France.

Den samme livvakten skal angivelig fotfølge briten under årets utgave av rittet.

Den franske legenden Bernard Hinault har også bidratt til å heve temperatur­en rundt Sky-stjernen. Nylig ba han konkurrent­ene om å boikotte årets Tour de France dersom Froome kom til start. Det førte igjen til hoderistin­g blant mange aktive.

– Han er én av de store mesterne, sier Froome om Hinault – og legger til at han mer enn gjerne tar seg tid til å forklare franskmann­en hvordan dopingsake­n henger sammen.

Skarpskodd­e rivaler

De neste ukene vil gi svar på om den mentale belastning­en dopingsake­n har vaert, har påvirket Froomes Tour-form. Utfordring­ene på veien mot en eventuell femte triumf er samtidig flere enn som så.

27. mai feiret Froome karrierens første sammenlagt­seier i Giro d’Italia. Veien til den triumfen ble av det tøffe slaget, og historisk har det vist seg svaert vrient å skulle vinne Giroen og Tour de France i samme kalenderår.

De neste ukene vil vise om Froome løser også den oppgaven bedre enn de fleste andre. (NTB)

 ?? FOTO: AP PHOTO/PETER DEJONG / AP / NTB SCANPIX ?? KLAR: Chris Froome er klar for et nytt Tour de France.
FOTO: AP PHOTO/PETER DEJONG / AP / NTB SCANPIX KLAR: Chris Froome er klar for et nytt Tour de France.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway