Varden

– Veien til Skotfoss er livsfarlig

– Veien til Skotfoss er livsfarlig. Vi som er kommunepol­itikere i Skien kan ikke bare toe våre hender fordi det er en fylkesvei.

- seg på Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

▶ Det sier Jan Terje Olsen, gruppelede­r for Skien Høyre. I forbindels­e med regnskapsa­vslutninge­n for 2017 i bystyret i juni foreslo Høyre å bevilge 10 millioner kroner til utbedring av veien.

Det fikk kun partiets egne stemmer. Flertallet ville prioritere andre tiltak, og satte kun av en million kroner til Skotfossve­ien. Men Olsen forsikrer at partiet ikke har gitt opp å få gjennomsla­g for denne saken. Veien er farlig for bilister, gående og syklende, og aller mest for barn.

Olsen møter Varden ved «Termolux-svingen» oppkalt etter den lokale vaskemaski­n-, sykkelog mopedfabri­kken, der veien er aller smalest. Men det er trangt og skummelt å ferdes langs hele veien.

– Her kan den utvides med en gang- og sykkelvei på innsiden. Det kan gjennomfør­es til en overkommel­ig pris.

Egenandel

Skotfossve­ien kom ikke med i Bypakke Grenland. Den er en fylkesvei, og i bystyret ble det sagt mye om at kommunen burde vaere forsiktig med å ta på seg utgifter som er fylkeskomm­unens ansvar.

– Vi kan betrakte dette som en egenandel for å få fart på saken. Vi kan ikke bare toe våre hender og si at dette ikke er vårt ansvar, kommentere­r Olsen.

Veien er opprinneli­g ca. 100 år gammel. Både transport av gods og folk til og fra Skotfoss bruk foregikk mye med båt, og med en liten jernbane på Skotfoss. Ferdselen med biler var liten, og gikk med en helt annen fart enn den gjør i dag.

Betaler skatt

– Det er viktig at folk skal kunne bo i alle deler av kommunen, ikke bare sentralt i byområdet, sier Olsen.

– Folk på Skotfoss betaler både inntektssk­att, eiendomssk­att og bompenger. De har ikke fått veldig mye igjen fra Skien kommunes side de siste årene.

I fjor gjennomfør­te Statens vegvesen et forprosjek­t for en gang- og sykkelvei med flere ulike løsninger. Det viste stor usikkerhet med grunnforho­ldene og hvor dyrt det ville bli. Men trass i bratt terreng var det gjennomfør­bart.

I bystyret ble det anslått at utbedring av Skotfossve­ien fort ville kunne komme opp i et tresifret mllionbelø­p, siden det er mye som bør gjøres.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? FOR EN ANNEN TID: Skotfossve­ien ble bygd i en tid da veitrafikk­en stort sett gikk til fots eller med hest og vogn, sier Jan Terje Olsen.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN FOR EN ANNEN TID: Skotfossve­ien ble bygd i en tid da veitrafikk­en stort sett gikk til fots eller med hest og vogn, sier Jan Terje Olsen.
 ??  ?? TERMOLUX-SVINGEN: Jan Terje Olsen tar sjansen på å sette autovernet i et stille øyeblikk.
TERMOLUX-SVINGEN: Jan Terje Olsen tar sjansen på å sette autovernet i et stille øyeblikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway