Varden

Joke og Ron vil ha turister til bygda

Nederlende­rne Joke (61) og Ron (59) Petrych driver Bed & Breakfast i Fyresdal. De angrer ikke på at de dro fra hjemlandet for å etablere seg i den lille bygda for 14 år siden.

- ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

▶ Nederlands­ke Joke (61) og Ron (59) Petrych angrer ikke på at de dro fra hjemlandet for å etablere seg i Fyresdal for 14 år siden. De har valgt å satse på turisme og driver Bed & Breakfast i den lille bygda.

Etter flere turer til Norge både på motorsykke­l og i bobil var valget enkelt. Drømmen om frisk luft, natur og bygdesjarm gjorde at ekteparet slo seg ned i Telemark. Først ble det noen måneder i Treungen, før de kjøpte det gamle vertshuset i Fyresdal i 2004.

– Vi var ikke unge lenger, men vi var aldri i tvil om at det var i Norge vi ville bo, smiler Joke.

Sammen med mann og barn flyttet hun fra byen Utrecht i Nederland.

– Vertshuset vi kjøpte her i Fyresdal hadde stått tomt i 20 år og standarden var dårlig. Vi måtte snu tankene og vaere positive. Vi tok tak og begynte å pusse opp, etter kort tid åpnet vi både pub og restaurant her, forteller hun.

Det er lett å høre på dialekten at det er akkurat i Fyresdal ekteparet har holdt til disse årene.

Faste gjester

– Da vi drev restaurant jobbet Ron på trykkeri og jeg jobbet som hjemmehjel­p ved siden av. Slik laerte vi språket raskt og vi ble kjent med andre mennesker her.

Etter åtte år gjorde de om konseptet og åpnet Bed & Breakfast.

– I fjor hadde vi 900 overnattin­gsdøgn her. Det var både turister og arbeidere som bodde her. Mange kommer også tilbake år etter år, og det er selvsagt veldig hyggelig, sier Ron og titter bort på kona.

De understrek­er at de gjerne skulle hatt enda flere gjester.

– Vi skulle nok hatt enda høyere belegg. Derfor jobber jeg 60 prosent i boliger for funksjonsh­emmede her i bygda ved siden av. Det trives jeg godt med, understrek­er Joke.

Ron har de siste årene jobbet i Telemark kildevann, men ble sagt opp da bedriften måtte nedbemanne.

Skal føles som å komme hjem

Fyresdal ligger lengst vest i Telemark med grenser mot AustAgder og Setesdal.

I tillegg til å ha vakker natur er Fyresdal det siste tiåret også blitt kjent for å vaere gjestfri for folk fra andre land som vil bosette seg i bygda.

Et stort antall nederlands­ke og tyske familier har bosatt seg med familien i kommunen. Noen har fått seg jobber og andre har startet egen naeringsvi­rksomhet.

– Vi har både norske og nederlands­ke venner her. Vi var ikke av dem som kom i forbindels­e med rekrutteri­ng av innbyggere til bygda for noen tiår siden. Vi falt rett og slett bare for den fine naturen, den rene lufta og folka her, sier Joke.

I dag har de gjort klar alle rom, gjestene er ventet å komme utpå ettermidda­gen.

– Vi har sju rom med plass til 16. Om vi tar i bruk hele huset kan vi huse 22, forteller Joke.

Ekteparet bor selv i den ene delen av huset.

– Vi har ikke noe resepsjon hvor gjestene henvender seg. Vi vil at de skal føle at de er hjemme så vi tar imot dem og viser dem rundt når de kommer, sier Ron.

Tilfeldigh­eter

Før de flyttet til Norge fikk Joke og Ron et avisutklip­p av en bekjent i Nederland. De la det inni en ordbok og glemte hele artikkelen. Et par år etter at det hadde bosatt seg i Fyresdal fant de igjen artikkelen, helt tilfeldig under permen på boka. Det skulle vise seg at huset som var avbildet i artikkelen var huset de hadde kjøpt i Fyresdal.

– Det var spesielt å oppdage, sier Ron og viser fram utklippet.

– Kanskje har det alltid vaert meningen at vi skulle hit til bygda og drive vertshus, avslutter Joke med et stort smil.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? SKREDE´S HOTEL: Dette bildet henger i gangen hos Joke og Ron og er trolig fra slutten av 1800-tallet. Det var både urmaker og hotell tidligere.
SKREDE´S HOTEL: Dette bildet henger i gangen hos Joke og Ron og er trolig fra slutten av 1800-tallet. Det var både urmaker og hotell tidligere.
 ??  ?? HJEMMEKOSE­LIG: Her er et av rommene som leies ut i vertshuset i dag.
HJEMMEKOSE­LIG: Her er et av rommene som leies ut i vertshuset i dag.
 ??  ?? MYE ENERGI: Joke og Ron Petrych trives godt med å drive Bed & Breakfast i Fyresdal.
MYE ENERGI: Joke og Ron Petrych trives godt med å drive Bed & Breakfast i Fyresdal.
 ??  ?? KJAERLIGHE­T TIL BYGDA: Joke og Ron Petrych vil sette Fyresdal på kartet og håper flere turister får øyne opp for bygda.
KJAERLIGHE­T TIL BYGDA: Joke og Ron Petrych vil sette Fyresdal på kartet og håper flere turister får øyne opp for bygda.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? De driver i dag Bed & Breakfast i sentrum av Fyresdal.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN De driver i dag Bed & Breakfast i sentrum av Fyresdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway