Varden

– Hundeeiere, skjerp dere!

-

Både politi og dyreklinik­ker slår alarm om mange overopphet­ede dyr i varmen. Den norske veterinaer­foreningen ber eiere ta ansvar.

– Hundeeiere: Skjerp dere, skrev Sørøst politidist­rikt forrige helg om hundeeiere som glemmer dyrene i bilen.

Det er et budskap Geir Marring, eier av veterinaer­kjeden Dyrenes venn, stiller seg bak. Firmaet hans har seks filialer på Østlandet. Alle disse har hatt en voldsom pågang, og mange av dem som ringer skal på biltur mens solen steker.

– Det er fint at folk spør om informasjo­n. Nå er det så varmt at det ikke holder å sette bilen i skyggen, og dessverre har vi noen tilfeller der det går galt. Mange skal bare en tur ut av bilen, og blir sittende og prate litt, så er det gjort, sier Marring til NTB.

Ha vann tilgjengel­ig

– Sørg for å ha vann tilgjengel­ig hele tiden. Ta gjerne med en colaflaske med vann på bil- turen, slik at du kan skifte det ut underveis, legger han til.

President Torill Moseng i Den norske veterinaer­forening understrek­er at dyrevelfer­dsloven gir eierne ansvaret, også når det er snakk om en forglemmel­se.

– Ikke etterlat dyrene i bilen i sommervarm­en. Det gjelder også i skyggen. Selv om det er overskyet kan det bli ekstremt varmt for dyrene. Når vi sitter i en bil der det er varmt, svetter vi. Hunder har ikke de samme svettekjer­tlene, men svetter gjennom potene, og regulerer varmen med å pese, sier Moseng til NTB.

Pesingen får luftfuktig­heten og temperatur­en til å stige, og Moseng sier at det ikke holder å åpne et bilvindu. Samtidig er også andre kjaeledyr, som katter, kaniner, marsvin og hamstere utsatt for temperatur­ene.

– Om man tar med kjaeledyre­t på tur, bør man vaere nøye med å planlegge reisen. Skal du stoppe og spise, bør det vaere et sted der man kan ta med kjaeledyre­t ut, sier Moseng.

Mosjonerin­g må tilpasses varmen. Å klippe pels kan også vaere en god idé. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FARLIG: Ikke etterlat hunden i bilen i sommervarm­en. Det holder ikke bare å åpne vinduet.
FOTO: NTB SCANPIX FARLIG: Ikke etterlat hunden i bilen i sommervarm­en. Det holder ikke bare å åpne vinduet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway