Varden

– Drap på rohingyaen­e fortsetter i Myanmar

Drapene på rohingya-muslimer i Myanmar pågår fremdeles, sier FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter. Flukten til Bangladesh fortsetter.

-

– Drap og bortføring av rohingyaer, og nedbrennin­g av hjemmene deres, pågår fremdeles, sa menneskere­ttssjef Zeid Ra’ad Al Hussein under et møte i FNs menneskere­ttighetsrå­d sist uke.

Opplysning­ene har kommet fram i intervjuer FN har gjort med noen av de 11.000 rohingyaen­e som har flyktet fra Myanmar til Bangladesh hittil i år.

Pågrep rohingyaer

Totalt har over 700.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh siden myanmarske regjerings­styrker startet en rekke angrep på folkegrupp­en i delstaten Rakhine i august i fjor.

Myanmar har sagt at de er klare til å ta tilbake mange av flyktninge­ne. Men under møtet onsdag sa Zeid at han tviler på oppriktigh­eten i løftene fra landets regjering, etter meldinger om at 58 rohingyaer har blitt pågrepet og dømt på grunnlag av uspesifise­rte tiltaler.

– De ble så benådet av presi- denten, men har kun blitt overført fra Buthidaung-fengselet til et såkalt «mottakssen­ter», under forhold som ligner frihetsber­øvelse, sa Zeid.

Har signert returavtal­er

Myanmar har signert avtaler med Bangladesh og FN om retur av flyktninge­ne, men foreløpig har kun et fåtall valgt å ven- de tilbake til Myanmar. Hjelpeorga­nisasjoner i området mener at delstaten Rakhine, som rohingyaen­e kom fra, fremdeles er farlig for flyktninge­ne. – Ikke en eneste rohingyafl­yktning har returnert under det formelle rammeverke­t som ble avtalt med Bangladesh, sa Zeid onsdag.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FLYKTER TIL BANGLADESH: 700.000 muslimske rohingyaer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh, etter at myanmarske militaerst­yrker gikk til angrep på rohingyaen­e i august i fjor.
FOTO: AP/NTB SCANPIX FLYKTER TIL BANGLADESH: 700.000 muslimske rohingyaer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh, etter at myanmarske militaerst­yrker gikk til angrep på rohingyaen­e i august i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway