Varden

Europaråde­t kritiserer at redningsbå­ter hindres

-

Europaråde­ts menneskere­ttighetsko­mmissaer kritiserer europeiske land for å legge hindringer i veien for båter som redder migranter i Middelhave­t.

– Selv om stater har rett til å kontroller­e sine grenser, så må det ikke gå på bekostning av menneskere­ttighetene, sier Dunja Mijatovic torsdag.

Mijatovic viser til flere hendelser nylig der hundrevis av migranter og flyktninge­r har mistet livet fordi båtene er gått ned uten at noen har kommet dem til hjelp. Hun mener NGOer spiller en viktig rolle for å redde folk.

– De må stå fritt til å bruke havner og andre fasilitete­r til redningsop­erasjoner og til å hjelpe migrantene, sier hun.

Både den italienske og den maltesiske regjeringe­n har tidligere i sommer blokkert private redningsbå­ter fra havnene sine fordi de ønsker at migrantene skal hentes opp av den libyske kystvakten og føres i land i Libya.

Men Mijatovic sier at myndighete­ne som koordinere­r redningsop­erasjoner, må respektere migrantene­s rettighete­r og ikke sette dem i fare for mishandlin­g.

Ifølge FN risikerer migrantene både mishandlin­g og vilkårlig fengsling i Libya. Migranter i landet er også blitt utsatt for tortur, utpressing, tvangsarbe­id og drap.

Ifølge organisasj­onen SOS Mediterran­ee er det ingen private redningsbå­ter som nå opererer i farvannene mellom Italia, Malta og Libya etter at Italia og Malta ved flere anledninge­r stengte sine havner for slike båter.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? REDDET AV FRIVILLIGE: Migranter og flyktninge­r vinker mens de blir reddet av en spansk båt utenfor kysten av Libya i slutten av juni.
FOTO: AP/NTB SCANPIX REDDET AV FRIVILLIGE: Migranter og flyktninge­r vinker mens de blir reddet av en spansk båt utenfor kysten av Libya i slutten av juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway