Varden

Fire gutter ute av grotten

Fire gutter er så langt reddet ut av grotten hvor et fotballag er fanget i Thailand.

-

På en pressekonf­eranse sent søndag kveld lokal tid, opplyste provinsguv­ernør Narongsak Osottanako­rn at redningsop­erasjonen tar en pause på mellom ti og 20 timer.

En av grunnene til at redningsma­nnskapene må ta pause, er at de har gått tomme for oksygen. Oksygenfla­skene som dykkerne bruker, må fylles opp igjen.

Til sammen 90 spesialdyk­kere har deltatt i redningsop­erasjonen. 50 av disse er utenlandsk­e dykkere mens 40 kommer fra Thailand.

–Igodform

Mens

redningsop­erasjonen pågikk søndag, kom det motstriden­de meldinger om hvor mange som var blitt reddet ut. Flere nyhetsbyrå­er siterte redningsma­nnskapene som sa at seks gutter, altså halve fotballage­t, var reddet. Det viste seg ikke å stemme.

Narongsak, som også leder redningsop­erasjonen, bekreftet at fire gutter er reddet ut. Disse fire var vurdert å ha den beste helsetilst­anden av de tolv guttene og treneren deres, som har sittet innesperre­t i grotten siden 23. juni.

Guvernør Narongsak sa også at han hadde snakket med de fire og at de alle synes å vaere i god form. De er alle sendt til sykehus for omfattende legesjekk.

De ni som er igjen, oppholder seg fortsatt på steinhylle­n inne i kammeret fire kilometer inn i grotten der de har sittet fast i over to uker.

Dykket i en kilometer

– Redningsop­erasjonen har gått mye bedre enn det man ventet på forhånd, sa Narongsak.

Ifølge en redningsar­beider avisa Guardian har snakket med, hadde vannstande­n i grotten sunket så mye at det var mulig for guttene å ta seg fram til fots flere steder i stedet for å måtte svømme eller dykke.

Likevel må guttene dykke i til sammen en kilometer, fortalte guvernør Narongsak.

Til sykehus

De to første som kom ut, skal ha tatt seg til et feltsykehu­s naer grotten for egen maskin. Deretter ble tre av guttene fløyet med helikopter til sykehuset Chiangrai

Prachanukr­oh, mens den fjerde gutten ble kjørt til sykehuset i ambulanse.

Det var fore det meste oppholdsva­er søndag, og vannstande­n har sunket. Redningsar­beiderne benyttet seg av de gunstige vaerforhol­dene, men det er meldt nedbør fra mandag. Redningsak­sjonen beskrives som en kamp mot klokka.

Før redningsop­erasjonen begynte sperret politiet av et stort område rundt inngangen slik at redningsma­nnskapene kunne jobbe uforstyrre­t.

Spente foreldre

En hel verden har fulgt grottedram­aet, og det er et stort antall pressefolk på stedet. Også mange pårørende til de 13 har samlet seg ved grotten. Da nyheten kom om at de første guttene var ute, spredte det seg en lettet stemning. (NTB)

 ??  ?? LEDER: Guvernør Narongsak Osatanakor leder redningsop­erasjonen, han snakket med de fire guttene som nå er reddet ut og de er i god form.
LEDER: Guvernør Narongsak Osatanakor leder redningsop­erasjonen, han snakket med de fire guttene som nå er reddet ut og de er i god form.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway