Varden

ANDRE MENER

- Aftenposte­n på lederplass

▶ Meddommeru­ndersøkels­en som domstolene nylig har gjennomfør­t, viser at det ikke er likemenn som dømmer. I hvert fall i den forstand at meddommern­e ikke er representa­tive for befolkning­en som helhet.

Landets meddommere er betydelig bedre utdannet og eldre enn resten av befolkning­en. Ansatte i offentlig sektor er overrepres­entert, studenter og nordmenn med innvandrer­bakgrunn underrepre­sentert.

Advokatfor­eningen foreslår derfor at meddommere heretter bør trekkes rett fra folkeregis­teret. I dag blir de personlig utnevnt av landets kommunesty­rer. (...)

Pragmatisk sett finnes flere fordeler ved å velge blant mennesker som selv har sagt seg villige til dommertjen­este. De har trolig sterkere interesse for det som foregår der, er mer tilbøyelig­e til å møte opp, og har kanskje også en større forståelse av ansvaret dette innebaerer.

Samtidig må man anta at skjev meddommerr­ekrutterin­g kan påvirke avgjørelse­ne som blir fattet. Derfor bør man etterstreb­e mest mulig representa­tivitet innen dagens system. I rekrutteri­ngsprosess­en bør kommunesty­rene i større grad henvende seg til underrepre­senterte grupper.

I tillegg kan et enkelt tiltak vaere å sørge for at også de som ikke er i arbeid blir fullt ut kompensert for jobben de gjør. Allerede for ti år siden ønsket Stortinget å doble satsene for meddommert­jeneste fra 250 kroner dagen, men beløpet har stått på stedet hvil siden.

Det er grunn til å anta at både arbeidsled­ige, trygdede og studenter er mer tilbøyelig­e til å vaere meddommere om de får skikkelig betalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway