Varden

DAB = Dårlig audio broadcast

- Thorleif Fluer Vikre politisk nestleder, Vestfold og Telemark Frp

Norge er ensom i verden med å slukke sitt FM radionett. Radiolytti­ng går ned, og selv sitter jeg i bilen og opplever at radiosendi­ngen forsvinner akkurat når det var noe interessan­t å høre på.

Det er ikke morsomt å sitte uten radio på E18 i store deler av Bamble, selv med testvinner DAB-adapter og riktig montert antenne. Det er mulig at det er for dårlige DAB-adaptere på markedet, men jeg heller vel selv mot at de høye herrer som markedsfør­te DAB-utbygging og var pådrivere for å kutte strømmen til FM-senderen, ikke har sett nok på kartet til å forstå at Norge har en annen topografi enn Danmark.

Danmark har også DAB, men har valgt å beholde FM. Hurra for danskene!

Ifølge informerte kilder lyttet 67,13 prosent av befolkning­en til radio i løpet av en gjennomsni­ttsdag i første kvartal i fjor. I første kvartal i år har tallet sunket til 57 prosent, ifølge TNS Gallup. Mer enn en halv million nordmenn lytter ikke til radio en gjennomsni­ttsdag etter at det nasjonale FM-nettet ble slukket. Dette kan da umulig vaere en seier for teknologie­n og DAB.

Beslutning­en om å digitalise­re radio ble vedtatt med bredt politisk flertall. Samtlige politiske partier stemte for, med unntak av Frp.

Nå ser det ut som i hvert fall Senterpart­iet som stemte for, har våknet. Telemarksr­epresentan­ten på Stortinget, Åslaug Sem-Jacobsen, har stilt et skriftlig spørsmål til kulturmini­ster Trine Skei Grande (V):

«Vil ministeren ta initiativ til at Medietilsy­net skal finne ut hvor mange som hører på DAB, altså ikke digital lytting som inkluderer internett og mer, men faktisk DAB-lytting?»

Dette er et svaert godt spørsmål som flere partier enn Senterpart­iet burde stilt seg før de tok hovedsikri­ngen til FM-senderne. Blir det like god tilgang til radiolytti­ng ved å ikke sende på FMradioer som de aller fleste har?

Hurra for Norge som går først (og kanskje sist) i verden med å slukke FM-nettet. Etter mitt syn en elendig forbrukerp­olitikk med millioner av ubrukelige FM-radioer i de tusen hjem, hytter og biler som må kastes i søpla.

Heia Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Sp, KrF, Venstre og SV! Jeg håper at Frp kan vinne frem i Regjeringe­n for at FM-døden er en stor tabbe som bør reverseres.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway