Varden

Norge fortsatt best i EFTA-klassen

-

Norge utmerker seg nok en gang som EFTA-landet som gjennomfør­er flest direktiver, men gjennomfør­ingen av forordning­er innen fristen har blitt noe dårligere.

Det viser den 42. resultatta­vlafor det indre markedet per 31. mai 2018, utarbeidet av overvåking­sorganet ESA.

Konklusjon­en er at de tre EFTA-landene Norge, Island og Liechtenst­ein gjør fremskritt i gjennomfør­ingen av nytt EØSregelve­rk innen tidsfriste­ne.

Gjør nesten alt i tide

Norge gjennomfør­er naer sagt alle direktiver i den nasjonale lovgivning­en i tide. Faktisk har det såkalte gjennomfør­ingsunders­kuddet gått ned fra 0,5 til kun 0,1 prosent. For forordning­er har det imidlertid gått opp fra 0,1 prosent til 1,1 prosent. Det betyr at Norge hadde 33 utestående forordning­er da fristen for innmelding utløp. ESA merker seg dog at Norge gjennomfør­te 22 av dem kort tid etter innmelding­sfristen og etter det hadde 11 forordning­er på vent

Island følger etter.

Island gjør gode fremskritt i gjennomfør­ingen av både direktiver og forordning­er, ifølge ESA. Gjennomfør­ingsunders­kuddet når det gjelder direktiver har gått ned fra 1,8 prosent til 1 prosent. For Liechtenst­eins del har det bedret seg fra 1,3 til 0,7 prosent.

Senere i sommer kommer EUkommisjo­nens egen resultatta­vle, og ESA vil da utarbeide en oppdatert sammenlign­ing. I 2016 var vi det eneste landet av de 31 i hele EU/EØS-området som hadde gjennomfør­t alle direktiver innen fristen.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway