Varden

Nikket England videre

Hodestøt fra Harry Maguire og Dele Alli ga England 2-0seier over Sverige og sendte laget til VMsemifina­le. Er britenes «52 years of hurt» snart slutt?

-

▶ Siden EM i 1996, da tallet var 30, har engelske fotballfan­s annethvert år sunget om hvor mange år med skuffelser de har måttet svelge siden «Three Lions» tok sin første og fortsatt eneste tittel i VM i 1966. Onsdag spiller England sin tredje VMsemifina­le, og håpet stiger om at en engelskman­n endelig skal få løfte et trofé igjen.

Som så ofte før var det en dødball som gjorde susen for England, etter at et defensivt innstilt Sverige hadde tettet godt igjen i nesten en halv time. Ashley Youngs hjørnespar­k fra venstre banet vei for ledermålet.

Sverige hadde masse spillere foran mål, men det var Emil Forsberg som havnet i duell med Maguire, og han var sjanseløs mot Leicester-spillerens spenst og muskler. Svensken havnet i gresset som en våt klut mens Maguire stanget ballen i nettet som et prosjektil.

– Det kan ikke bli bedre enn å score mitt første landslagsm­ål i VM-kvartfinal­en. Vi visste at dødball ville bli viktig, sa Maguire i et intervju vist på NRK.

Det var Englands 10. mål i VM, og det sjuende scoret av en spiller med fornavnet Harry. Lagkaptein og VM-toppscorer Kane var naermeste tilskuer til navnebrore­ns hodestøt som også var lagets åttende dødballmål.

– Vi visste at det ville bli vanskelig mot et lag som slår langt og spiller annerledes enn vi er vant til. Vi scoret på dødball og innlegg, og vi har en god følelse, sa Kane.

Gjesp

Fram til scoringen hadde kampen vaert et gjesp. Sverige lå dypt og trygt i leddene, og England hadde ikke tempo eller bevegelse til å rive forsvaret i stykker. Svenskene, som både mot Mexico og Sveits virvlet fram sjanse på sjanse i første omgang, skapte ikke noe som helst.

Helt i slutten av omgangen fant England to ganger Raheem Sterling i bakrom med langpasnin­ger. Første gang var han offside, siste gang ikke. Da fikk Robin Olsen så vidt en hånd på ballen da spissen skulle dra ham av. Sterling løp opp ballen, lette forgjeves etter bedre plasserte lagkamerat­er og prøvde til sist et skudd som Andreas Granqvist blokkerte til corner.

Halvveis hadde England både fortjent ledelse og tilsynelat­ende full kontroll.

Etter pause kom Sverige nesten umiddelbar­t til sin første sjanse i kampen, og den var stor. Marcus Berg, hardt kritisert for dårlige avslutning­er, slo Young i lufta på Ludwig Augustinss­ons innlegg og nikket hardt mot hjørnet. Jordan Pickford leverte nok et bidrag til kavalkaden­e over strålende redninger i VM.

Pusterom

Rett før timen var spilt skaffet England seg pusterom etter å ha presset svenskene tilbake i et langt angrep. Jesse Lingard fant Alli med et presist innlegg mot lengste stolpe. Emil Krafth, som erstattet utestengte Mikael Lustig, hadde ikke greid å følge løpet hans, og Alli stanget inn 2-0 rett over hodet på Olsen.

Svenskene ville ikke legge seg ned og viste faktisk sitt beste offensive spill etter at kampen mer eller mindre var tapt. Pickford måtte flere ganger vise klasse for å hindre et redusering­smål som ville skapt full spenning igjen.

I det 62. minutt la Berg igjen til Viktor Claesson etter en flott svensk kontring, og Pickfords redning var kanskje enda bedre enn den han tidligere gjorde på Bergs hodestøt.

Ti minutter senere kom Berg til skudd foran mål, men Pickford fikk fingertupp­ene på det harde skuddet og hjalp det over.

– Vi hadde tre kjempesjan­ser i 2. omgang, og når vi ikke utnytter dem så blir det vanskelig. Likevel har guttene all aere av innsatsen, sa Sveriges landslagss­jef Janne Andersson. (NTB)

?? FOTO: FRANCISCO SECO, AP / NTB SCANPIX ?? JUBEL: Harry Maguire jubler etter å ha nikket England i ledelse i VM-kvartfinal­en mot Sverige. Stopperkol­lega John Stones (til v.) og navnebror Harry Kane kommer til for å gratulere.
FOTO: FRANCISCO SECO, AP / NTB SCANPIX JUBEL: Harry Maguire jubler etter å ha nikket England i ledelse i VM-kvartfinal­en mot Sverige. Stopperkol­lega John Stones (til v.) og navnebror Harry Kane kommer til for å gratulere.