Varden

Overrasket sjumenning­en fra USA

– Å, du store! Se på deg. Du ser virkelig godt ut! Amerikansk­e Lyn Johnson tror nesten ikke det hun ser da hun traff igjen Bjørg Skilbred.

- ▶ SILJAN ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

I Opdalen i Siljan ble det amerikansk­e reisefølge­t overrasket med det som best kan betegnes som «slektstref­f på kort varsel».

Det var iscenesatt av Ragnar Kjaer og de andre som var gjester for fire amerikansk­e par med flere stopp i Telemark, før turen deres gikk videre vestover til «the fjords.»

Hektisk hadde det vaert i forkant også, for egentlig var de fire herrene i 70-årene i dette følget restene av et baseballla­g som hadde vaert på en kort skandinavi­sk turné.

– Vi pleier å dra på slike turer, og møte yngre europeiske lag, som vi pleier å slå. Vi vant både i København og Stockholm. men i Oslo ble vi slått, sier Roger Johnson, mannen med aner fra Siljan og Gjerpen. Det var han slektstref­fet ble holdt for.

Formoder Hellie fra 1688

– Plassen slekten hans kommer fra lå omtrent der Saga lin og blomster ligger nå. Men så utvandret de i 1840-årene, sier Ragnar Kjaer. Alle som er invitert til å komme til gården Øvre Hogstad er, som Johnson, etterkomme­re av Hellie Olsdatter som vokste opp på Skilbred i Gjerpen.

– Hun var født cirka 1688 og så ble hun gift med en fra Siljan, og de bodde på gården Sølland i Opdalen, forteller Kjaer.

Bjørg og Bjørn Arne Skilbred har truffet Lyn og Roger Johnsen tidligere.

– Vi ble kjent i 1981. Da var de på besøk her for å finne slekten sin. Jeg har funnet ut at jeg er sjumenning­en til Roger, sier Bjørg Skilbred.

– Hvem er alle disse folkene?

Kjaer forteller at de andre som har tatt veien til slektstref­fet er i familie sju eller flere generasjon­er bakover i tid. Og det stemmer godt med det Roger Johnsen kan fortelle når han får svar på spørsmålet sitt: – Hvem er alle disse folkene?

For det var møtt opp tjue personer tirsdag, og ekteparet Johnson hadde bare truffet to eller tre av dem tidligere.

Roger kan fortelle om sine forfedres reise i 1844 med andre fra Siljan og at de kjøpte land i Ashippun i Wisconsin. Gården er nå overtatt av sønnen.

– Jeg er sjuende generasjon, og jeg har fremdeles naboer fra Siljan og Europa hjemme i Ashippun, forteller Johnsen.

 ??  ?? BØNDER: Vert Odd R. Stensrød hilser på sin fjerne slektning, Roger Johnson fra USA. Begge er bønder som har overdratt gården til sønnen.
BØNDER: Vert Odd R. Stensrød hilser på sin fjerne slektning, Roger Johnson fra USA. Begge er bønder som har overdratt gården til sønnen.
 ??  ?? ØVRE HOGSTAD: Overraskel­sesslektst­reffet ble holdt i Siljan.
ØVRE HOGSTAD: Overraskel­sesslektst­reffet ble holdt i Siljan.
 ??  ?? HJERTELIG GJENSYN: Herservihv­or overrasket Lyn Johnson ble da hun traff igjen Bjørg Skilbred på Øvre Hogstad i Siljan. Bjørg er sjumenning med mannen hennes, Roger Johnsen. I bakgrunnen, en annen slektning: Else Marie Norheim
HJERTELIG GJENSYN: Herservihv­or overrasket Lyn Johnson ble da hun traff igjen Bjørg Skilbred på Øvre Hogstad i Siljan. Bjørg er sjumenning med mannen hennes, Roger Johnsen. I bakgrunnen, en annen slektning: Else Marie Norheim

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway