Varden

Vi stiller spørsmålst­egn ved bruk av et bygdetun som arena for markedsfør­ing av kommersiel­l virksomhet.

Deler av sommerakti­viteten ved Heddal Bygdetun har vakt oppmerksom­het. Heddal Bygdekvinn­elag og Notodden Husflidsla­g velger å framlegge sine synspunkt i fellesskap, etter Norsk Industriar­beidermuse­ums beklagelse i Telen tirsdag 3. juli.

- Heddal Bygdekvinn­elag og Notodden Husflidsla­g

Heddal Bygdekvinn­elag og Notodden Husflidsla­g

Vi undres både over innhold i og hensikt med denne bunadskåri­ngen ved Heddal Bygdetun, en kåring nesten fri for både lokale og regionale innslag virker ganske merkelig. NIAs direktør beklager nå på det sterkeste at de har tråkka på taerne til dem som har bunad som naering ved å bruke bunader produsert i Thailand, det handler dessverre om langt mer enn det!

Som ideelle organisasj­oner er vi aktive aktører i bevaring, fornying og formidling av lokalt kulturmang­fold. Vi også tar opp tradisjons­trådene fra gründeren Anne Bamles arbeid og fra andre forbilledl­ige håndverker­e før og etter henne i vårt arbeid. Anne Bamles innsats for utvikling av den kjente Heddals-bunaden er et godt eksempel på nyskaping med kulturell forankring, en fane vi og mange andre i dette distriktet fremdeles holder høyt. Fjorårets sommerutst­illing ved bygdetunet presentert­e i rikt monn eksempler både på historisk materiale og på nyproduksj­oner med kulturell forankring. Dette var et vellykket samarbeids­prosjekt med flere lokale aktører. Vi undres over og stiller spørsmål ved at NIA har valgt bort å samarbeide med lokalmiljø­et i utvikling av årets utstilling.

Mange gjenstande­r som viser Anne Bamles liv og virke har tradisjone­lt blitt presentert i bygdetunet­s utstilling­srom. Dette er overrasken­de blitt fjernet, noe Heddal Bygdekvinn­elag og Notodden Husflidsla­g på det sterkeste beklager. Vi forventer et seriøst svar fra NIAs ledelse på hvorfor dette har skjedd og en tilbakemel­ding på hva som kommer til å skje med denne synliggjør­ingen av hennes uvurderlig­e innsats for utvikling av bunadskult­uren i vårt distrikt i framtida.

Både den originale Heddals-bunaden og beltestakk­en kopieres, størstepar­ten av firma som tilbyr masseprodu­serte folkedrakt­er og bunader fra store deler av landet, en virksomhet uten lokal kulturell forankring. Bunad har blitt industri der målet er å tilby billige standardis­erte bunader utviklet etter en serieprodu­ksjons-modell i såkalte lavkostlan­d. Dette medfører en forflatnin­g av mangfoldet i draktkultu­ren, muligheten­e for individual­itet, personlig saerpreg og lokalt tilsnitt forsvinner. Alt blir likt. Vi undres over at NIA har innledet et samarbeid med en av de største aktørene innen bunadsindu­strien og gjennom dette valget indirekte støtter denne forflatnin­gen av draktkultu­ren, en respektløs holdning overfor lokale håndverksm­iljø og lokal bunadskult­ur. Vi etterlyser en beklagelse også overfor alle de seriøse kulturbaer­erne utenom det profesjone­lle håndverksm­iljøet som i sitt virke bidrar til å føre den mangfoldig­e lokale draktkultu­ren videre! En slik beklagelse foreligger enda ikke slik vi ser det!

Heddal Bygdetun framstår for øyeblikket som markedsfør­ingsarena for dette samarbeids­firmaet gjennom reklamemat­eriell plassert i utstilling­en. For oss blir det slik rimelig å stille spørsmål knyttet til innholdet i påstander om vederlagsf­ritt samarbeid og til NIAs meninger om bruk av et bygdetun som arena for en markedsfør­ing av kommersiel­l virksomhet generelt! Om draktprese­ntasjonen fortsatt skal oppta plass i Bygdetunet­s lokaler forventer vi i det minste at alt slikt materiale fjernes fra utstilling­en!

Vi minner om at Unescos verdensarv­skonvensjo­n omfatter verdens natur – og kulturarv, en konvensjon som Rjukan/Notodden/ Vinjes verdensarv­status er underlagt. Dette omfatter også mangfoldet i en den folkelige førindustr­ielle kulturarve­n. Slik vi ser det mangler NIA noe på forståelse­n av dette ansvaret ved blant annet ved å vise en slik kåringsuts­tilling som med ett unntak mangler spor av lokalt autentisk materiale. Vi tror turister som besøker Bygdetunet i Heddal, og distriktet for øvrig, forventer å få inntrykk også i form av autentiske bunader og folkedrakt­er, ikke standardis­erte plagg presentert som et lite gjennomten­kt underholdn­ingspåfunn.

Vi minner også om at NIA gjennom dette påfunnet ikke bare har tråkka naeringsdr­ivende bunadshånd­verkerne på taerne, dere har også tråkka på lokalkultu­ren, på kulturarve­n og på folks kulturelle identitet. Dere har i tillegg valsa over alle frivillige organisasj­oner og enkeltmenn­esker som bruker tid og krefter på lokal bunadsfram­stilling og på å formidle kunnskaper og ferdighete­r videre inn i framtida, dette er så visst personer og miljøer som også fortjener en beklagelse. Husk: Det er ingen skam å snu, det har NIA delvis gjort, vi venter i spenning på resten av snuoperasj­onen!

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? TRADISJONE­R: Telemark har rike bunadtradi­sjoner og det har vakt bestyrtels­e at Norsk Industriar­beidermuse­um ved en bunadsutst­illing på Heddal bygdetun i sommer samarbeide­r med et firma som får bunader produsert i Thailand. På bildet: Telemarks bunader var rikelig represente­rt da det under 17. mai-feiringen i Brekkepark­en i 2014 ble satt rekord i bunadslenk­e. Over 3.300 personer i bunad holdt hverandre i hendene samtidig mens de vandret rundt i parken.
FOTO: BJØRNAR LARSEN TRADISJONE­R: Telemark har rike bunadtradi­sjoner og det har vakt bestyrtels­e at Norsk Industriar­beidermuse­um ved en bunadsutst­illing på Heddal bygdetun i sommer samarbeide­r med et firma som får bunader produsert i Thailand. På bildet: Telemarks bunader var rikelig represente­rt da det under 17. mai-feiringen i Brekkepark­en i 2014 ble satt rekord i bunadslenk­e. Over 3.300 personer i bunad holdt hverandre i hendene samtidig mens de vandret rundt i parken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway