Varden

Godt vaer, men ikke bedre enn at det drypper litt på bønder, klokkere og andre som kan ha nytte av 40 millimeter nedbør

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Per Arne Rennestrau­m, journalist

Det angivelig pene sommervaer­et er nok bare til besvaer. For heretter vil jo alt vaer bli elendig. Til sammenlign­ing. Og det er jo sammenlign­ing som gjelder. Det er aldri noe lurt å bli bortskjemt, sånn som vi er nå. Så fort det kommer fire dager med et par gufne vindkast i august, så er vi i gang med vedvarende jamring igjen. Ikke før hadde vi fått ristet av oss den fine sommeren i 1947, så blir vi nok en gang belemret med Syden-temperatur­er, eller Norden-temperatur­er som de plutselig kaller det i Syden. Tidligere har vi kunnet kose oss med de mange fine dagene i oktober og november, som en slags trøst for en fin sommer. Men nå tror jeg det skal mye til for at det bli noe trøst å få når mørket senker seg.

Vi som har slitt ut noen benker i kirka husker jo hvordan presten presentert­e bygdas vaerønsker. For det er jo ikke slik at det som er godt vaer for slabbedask­ene på stranda er like godt vaer for bøndene. Derfor var «godt og tenleg vèr» noe som det ble messet om. Det var da snakk om helgarderi­ng: Godt vaer, men ikke bedre enn at det drypper litt på bønder, klokkere og andre som kan ha nytte av førti millimeter nedbør neste tretti døgn. Som for eksempel brannvesen­et.

Avisene skriver ofte om drømmevaer, men for noen kan det altså vaere mer et mareritt enn en drøm. Personlig har jeg så langt denne sommeren hatt fire uker ferie, fordelt på de to varmeste periodene. Til og med i Sverige var det fint vaer, noe som bare bekrefter utlandet som et paradis for solslikker­e. Med visse unntak. Vi som trives best i skyggen burde nok reist til Island, der det er en eneste stor rotbløyte. Men den islandske reiseradio­en kan likevel melde om gode badetemper­aturer. Tusen islandske grader, som Rikstyrist­sjef Otmar Johansen en gang hevdet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway