Varden

Andre takker hjelperne sine

Fikk god hjelp av forbipasse­rende etter ulykke i Skien

- ▶ Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

▶ Andre Hovd kom ut for en alvorlig ulykke på riksvei 36 lørdag. Han fikk førsteklas­ses hjelp av en sykepleier og en politimann som kom tilfeldig forbi. ▶ – Det gjør meg veldig glad å se at så mange viser omtanke når de kommer til et ulykkesste­d, sier 27-åringen.

27 år gamle Andre Hovd bor på Ulefoss. Lørdag ettermidda­g var han på vei hjem fra jobb i Skien. På riksvei 36 fikk han plutselig hjulene utenfor asfaltkant­en, og mistet kontroll over bilen. Ferden endre med et smell i fjellvegge­n.

Brudd og kuttskader

Airbagene blåste seg opp og Andre fikk bruddskade­r både i armen og håndleddet. Han pådro seg også flere kutt, et stort skrubbsår og glassbiter i hodet.

– Jeg klarte å ta av meg sikkerhets­selen, og kom meg ut av bilen ved egen hjelp, forteller han.

Men ganske snart stoppet forbipasse­rende bilister for å hjelpe. Og noen av dem var svaert kompetente.

– To av de første som kom var en politimann og en sykepleier som hadde fri denne dagen. Politimann­en sørget for at veien ble stengt i løpet av et minutt eller to. Sykepleier­en tørket blod av hånda mi og bandasjert­e den brekte armen, forteller Andre.

Vil takke gjennom avisa

Flere andre stanset også og hjalp til da ulykken skjedde. Andre kjenner ikke navnene deres, men ønsker gjennom Varden å takk for hjelpe han fikk da ulykken var ut.

– I tillegg til dem som hjalp til var det veldig mange forbipasse­rende som stoppet og spurte om det gikk bra. Det gjør meg veldig glad å se at så mange viser omtanke, sier Andre til Varden.

På sykehuset har han hatt tid til å tenke over hvor viktig det er at forbipasse­rende stanser og tar ansvar når det skjer ulykker langs veiene.

– De som hjalp meg er virkelig forbilder på hvordan man bør oppføre seg når man kommer til et ulykkesste­d, sier Andre.

Han er også glad for at han kjørte en sikker bil, en Mercedes-Benz 2008-modell. Bilen fikk store skader, men bidro til at Andre kom nokså godt fra smellen i 70–80 kilometers fart.

Ikke kapasitet i Skien

Ambulanse som ble tilkalt til ulykken lørdag ettermidda­g kom etter 10–15 minutter, ifølge Andre. Turen gikk først til sykehuset i Skien, der det ble konstatert brudd i høyre underarm og håndledd.

Det viste seg imidlertid at legene der ikke hadde tid til å operere ham i helga.

– Jeg måtte vente til tirsdag hvis jeg skulle bli operert i Skien, men på Notodden kunne de operere meg søndag, forteller Andre Hovd.

Dermed ble han sendt nordover i fylket for operasjon. En metallskin­ne med skruer ble satt inn på det brukne beinet i underarmen, og håndleddet ble gipset.

Da Varden møtte Andre på sykehuset mandag formiddag, ventet han på å bli utskrevet.

– Nå ønsker jeg bare å komme meg på jobb igjen så fort som mulig, men legene har rådet meg til å vente litt, smiler ham med både gips og fatle på høyrearmen og bandasjert­e sår på den venstre.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ??
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? KRAFTIG SMELL: Bilen til Andre Hovd traff fjellvegge­n i 70–80 km/t, og fikk store skader.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD KRAFTIG SMELL: Bilen til Andre Hovd traff fjellvegge­n i 70–80 km/t, og fikk store skader.
 ??  ?? BEHANDLET PÅ NOTODDEN: På Sykehuset Telemark i Skien hadde ikke legene kapasitet til å operere armen til Andre Hovd i helga. Han ble derfor sent til Notodden, der han ble operert og gipset.
BEHANDLET PÅ NOTODDEN: På Sykehuset Telemark i Skien hadde ikke legene kapasitet til å operere armen til Andre Hovd i helga. Han ble derfor sent til Notodden, der han ble operert og gipset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway