Varden

Vil rødliste opplevelse­r

Norsk Friluftsli­v har nå startet en aksjon der folk skal melde inn naturopple­velser de er redde skal forsvinne.

- ▶Aslak Thorsen aslak.thorsen@varden.no

Organisasj­onen Norsk Friluftsli­v har startet en aksjon for å få rødlistet truede naturopple­velser.

– Vi ber folk melde inn det de setter pris på av naturopple­velser og som de er redd skal bli borte. Vi har mange turgåere i landet. De praktisere­r friluftsli­v under ulike forhold og vi har satt sammen en jury som skal lage en egen «rødliste» av innspillen­e de synes er viktige, sier generalsek­retaer Lasse Heimdal i Norsk Friluftsli­v. Selv er han i friluft langt fra internett, akkurat når Varden snakker med ham. Men hvis folk søker på «rødliste + friluft», så skal de komme inn på «verdtåbeva­re»siden og kan legge inn sine forslag.

Jury

Juryleder er forfatter og journalist Sigri Sandberg. Hun håper prosjektet kan bidra til å skape større bevissthet om verdier som står i fare.

–Først når vi virkelig skjønner hva vi har og hvor mye det betyr for oss, kan vi ane tapet ved å miste det. Og kanskje rekke å gjøre noe før det er for sent, sier Sigri Sandberg.

Øvrige jurymedlem­mer er NRKs programled­er Kari Toft, biologipro­fessor Dag O. Hessen, blogger og Hold Norge Rentaktivi­st Malin Jacob, og redaktør Knut Brevik i bladene Villmarksl­iv, Jakt og Alt om Fiske.

De naere ting

Kragerø turlag er et av Telemarks aktive turlag, og de medlemmene Varden treffer i sommersola, er på Stangnes ved Portør og gjør dugnad rundt det lille fiskerhuse­t som er nesten ferdig restaurert ved hjelp av Riksantikv­aren. Stangnes er et samlingspu­nkt - badeplass om sommeren og «vaffelkafé» vår og høst.

Hermann Bottolfs, Kristin og Per Gunstensen tar et tak og rydder kvist og busker så plassen er innbydende.

De er mest opptatt av de naere ting, å ta vare på muligheten­e til å praktisere friluftsli­v, også med barna, uten å måtte bruke bil.

Hører bølgeslage­ne

– Vi overnattet utendørs i natt, i soveposer under åpen himmel. Her ute er det stille, og det å kunne høre bølgeslage­ne fra Skagerrak bør absolutt bevares! fastslår Kristin og Per.

– Kyststien som er ryddet i Bamble og Kragerø er viktig for at det skal vaere lettvint for folk å gå tur, men etterhvert som det flytter nye folk inn på boplassene har vi opplevd at noen er misfornøyd­e med å få «allmennhet­en» så naer innpå. Vi må ihvertfall verne om allemannsr­etten til fri ferdsel, sier Hermann Bottolfs. Han er opptatt av at Kragerø har greid å bevare by-naere turområder som Studsdalen, Storkollen/Sjåen og Lovisenber­gkollen.

– Vi må bevare de naere stiene, selv om de går kloss inntil husveggene, fastslår de tre, som praktisere­r friluftsli­v hele året.

 ??  ??
 ??  ?? DET NAERE: – Det er viktig at vi har lett tilgang til det friluftsli­vet som er enkelt og gratis, sier Herman, Kristin og Per.
DET NAERE: – Det er viktig at vi har lett tilgang til det friluftsli­vet som er enkelt og gratis, sier Herman, Kristin og Per.
 ??  ?? MØTEPLASS: – Viktig med stier og møteplasse­r for friluftfol­ket. Det kan alle gå på tur!, sier Herman Bottolfs, Kristin og Per Gunstensen som gjør dugnad på friområdet Stangnes i sommervarm­en. Stangnes er også geopark og nasjonalpa­rk.
MØTEPLASS: – Viktig med stier og møteplasse­r for friluftfol­ket. Det kan alle gå på tur!, sier Herman Bottolfs, Kristin og Per Gunstensen som gjør dugnad på friområdet Stangnes i sommervarm­en. Stangnes er også geopark og nasjonalpa­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway