Varden

Rekordmang­e bitt av hoggorm

-

Det varme og tørre sommervaer­et har ført til en kraftig økning i antall hoggormbit­t. Giftinform­asjonen fikk i juni dobbelt så mange henvendels­er som i fjor.

Giftinform­asjonen, som kan bistå med informasjo­n om alt fra fluesopp til kjemikalie­forgiftnin­ger, opplyser om svaert stor pågang i hoggormbit­thenvendel­ser.

– Vi har fått veldig mange henvendels­er i år og det er definitivt så langt et rekordår i antall hoggormbit­t, sier avdelingsd­irektør Mari Tosterud i Giftinform­asjonen ved folkehelse­institutte­t til NTB.

Skyldes varmen

I juni i år fikk Giftinform­asjonen 105 henvendels­er om akutte og kroniske eksponerin­ger for hoggorm hos mennesker, sammenlign­et med 52 henvendels­er i juni i fjor.

– Økningen skyldes nok varmen vi har hatt så langt, som fører til at folk beveger seg mer utendørs og ofte bruker tynne sko, sier hun. Så langt i år har Giftinform­asjonen fått 221 henvendels­er. Det totale antall henvendels­er for hele 2017 var på 257.

Blir man bitt, må man ikke nødvendigv­is til lege. Men for barn, eldre, personer med generell dårlig allmenntil­stand og personer som bruker noen typer blodtrykks­medisiner, er det nødvendig å kontakte lege.

– Vi skreddersy­r rådene våre etter hvem det er som er bitt, hvor lang tid det har gått siden bittet og hvilke symptomer de har. Friske voksne uten symptomer blir som regel bedt om å se det an hjemme, sier Tosterud, som råder alle som opplever symptomer til å ta kontakt.

Gjemmer seg i varmen

Torgeir Berge er en av Norges fremste kjennere av hoggorm. Ifølge han gjemmer hoggormen seg i varmen.

– Når det blir veldig varmt, skjuler hoggormen seg i gress og lyng. Da er det jo ikke like lett å se dem, og det kan føre til at folk tråkker på dem, setter seg på dem, eller kommer borti dem, forklarer han. Slangeentu­siasten mener det er en myte at det kan oppstå såkalte hoggormår.

– Det står i avisene at det er hoggormår, men det er som regel ikke saerlig mye mer hoggorm fra ett år til et annet. Men det oppleves nok som mer når folk er mer ute i skog og mark, sier Berge.

Hoggormskr­ekk

Det verserer myter om den fredede slangen som er NordEuropa­s eneste giftige slange.

Mange er svaert redde for hoggormen, men den angriper ikke mennesker med mindre den blir provosert. Dødsfall hos mennesker som følge av hoggormbit­t forekommer svaert sjelden. Hunder og andre kjaeledyr, derimot er mer utsatt og dersom hunden din blir bitt, bør den tas med til dyrlege umiddelbar­t. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GIFTIG: Hoggorm er en av tre ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Hoggormen er fredet i Norge, men ikke utrydnings­truet.
FOTO: NTB SCANPIX GIFTIG: Hoggorm er en av tre ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Hoggormen er fredet i Norge, men ikke utrydnings­truet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway