Varden

Forsker er bekymret over insektbest­anden

-

Varmen og tørken i SørNorge vil gå dramatisk utover mange insektbest­ander, ifølge forsker Frode Ødegaard, som er bekymret for situasjone­n.

– Mygg, klegg og knott er alle avhengige av fuktighet på larvestadi­ene. Med den tørken vi har hatt i det siste, så vil det gå ganske dramatisk utover disse insektbest­andene, sier seniorfors­ker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforsk­ning til NTB.

Veps er derimot varmekjaer­e insekter som trives i sola og er aktive i solskinn. I motsetning til mygg og lignende insekter er veps ikke like avhengige av fuktighet.

– Men vi overvåker noen bestander av ville bier, og for de artene så er situasjone­n veldig dårlig på grunn av tørken. De har larver i jorda, og larvene blir sårbare for uttørking. Uten fuktighet så kan de tørke ut og dø, sier Ødegaard.

Spår vepseår

Annethvert år sies det å vaere såkalt vepseår, og i år med partall er vepsebesta­nden vanligvis større. Ifølge Ødegaard ligger 2018 an til å bli et godt vepseår, til tross for tørken.

– Det ser ut til å bli bra med veps i juli og august, forklarer insektfors­keren, som legger til at det spesielt i Sør-Norge vil bli godt over gjennomsni­ttlig med veps.

Høysesonge­n for veps er på sensommere­n.

Mer «monstervep­s»

Europas største stikkveps, den beryktede geithamsen, har de siste årene fått større utbredelse i Norge. Den har vaert sjelden fram til nå og har vaert borte fra norsk fauna i nesten 100 år. De siste årene har den dukket opp flere steder i Sørøst-Norge, spesielt i Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold.

– Det har vaert mange observasjo­ner nå i vår, og den vil også ha et veldig bra år. Det blir stadig mer av den, og den har virkelig tatt seg opp både mengdemess­ig og i utbredelse, sier Ødegaard.

Stikk fra geithamsen er vanligvis ikke livsfarlig, men derimot langt mer smertefull­t enn stikk fra mindre veps.

▶ Fredrik Moen Gabrielsen, NTB

 ?? FOTO: SARA JOHANNESSE­N / SCANPIX ?? BWEKYMRET: Tørken kan gå hardt ut over bestanden av mygg, klegg og knott.
FOTO: SARA JOHANNESSE­N / SCANPIX BWEKYMRET: Tørken kan gå hardt ut over bestanden av mygg, klegg og knott.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway