Varden

Norsk minibidrag til NATOs treningsop­pdrag i Irak

-

Norge tilbyr ti soldater til NATOs nye treningsop­pdrag i Irak.

Det opplyser Forsvarsde­partemente­t (FD) mandag. Det norske bidraget er planlagt for 2019.

Det var i april NATOs utenriksmi­nistre vedtok konseptet for et nytt treningsop­pdrag i Irak. Målet er å hjelpe irakiske myndighete­r til å stabiliser­e landet, og sikre at ekstremist­gruppen IS ikke får fotfeste igjen. NATO-soldatene skal laere opp irakiske instruktør­er og hjelpe til med bygging av irakiske militaersk­oler.

Faerre til kampen mot IS

Forutsetni­ngen for det norske styrkebidr­aget er samtykke fra Irak og at NATOs endelige konsept ivaretar nødvendig styrkebesk­yttelse og understøtt­else, heter det fra FD.

Departemen­tet opplyser mandag også at det norske bidraget til den USA-ledede koalisjone­n som kjemper mot IS, reduseres fra om lag 110 til 60 soldater. Den norske styrken befinner seg i Anbarprovi­nsen i Irak. Styrken blir mindre fordi de norske spesialsol­datene trekkes ut i løpet av 2018. De 60 som forblir i Anbar i 2019, er soldater fra Haeren.

I Afghanista­n øker Norge bidraget til NATOs operasjon Resolute Support Mission fra rundt 60 personer i dag til rundt 70 i 2019. Økningen består av personer innen sanitet og kapasitets­bygging.

«Snubletråd»

Bidraget til NATOs «snubletråd mot Russland» i øst trekkes ned til bare 15 personer, fra om lag 50 i dag. Det er allerede redusert betydelig. Fra og med andre halvår 2019 og fram til 2022 skal tallet imidlertid opp igjen til om lag 120 personer. De norske styrkene er stasjonert i Litauen.

Bakgrunnen for at bidraget til NATOs østflanke reduseres, er at Norge i 2019 stiller et større antall personell tilgjengel­ig til beredskaps­styrken NATO Response Force (NRF), opplyser FD.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway