Varden

En arv å ta vare på

Kragerø kommunes egen kunst henger på kontorer og er ellers stablet vekk så publikum sjelden får oppleve bildene. Ildsjelene som arbeider for å få til et fast galleri, gir seg ikke.

- Aslak.thorsen@varden.n

▶ KRAGERØ

I år har de hentet ut 35 kunstverk, men de ble dugelig skuffet da de fikk beskjed om at de ikke kunne få plass i Jernbaneby­gget, som er et av Kragerøs flotteste sentrale bygg.

Først skulle NAV flytte dit, men så ble det for dyrt. Det er ofte slik at når Kragerø kommune skal ta i bruk et gammelt bygg, så må det først forandres så kostbart at det ikke blir ny bruk likevel.

Fikk hjelp

– Vi hadde rimelig leie i Posthusgår­den, men så fikk huset ny eier og det ble en strammere økonomisk virkelighe­t. Vi holdt på å legge ned, men så fikk vi heldigvis hjelp. En snill mann spurte om kontonumme­ret og satte inn en raus sum. Så sa kommunen at de ville garantere for tre års leie og deretter satte den nye eieren ned leia, sier Tore Juell fornøyd. Han har vaert en av ildsjelene siden starten i 2014. Da det faste galleriet kunne åpne før sommeren, gikk lokalbanke­n inn og spanderte vakt, så nå trenger ikke venneforen­ingen gjøre det på dugnad lenger heller.

– Det var en lettelse å kunne leie inn en vakt, og jobben passer bra for en kunstskole­student, sier han.

Kragerøs ansikt

– Kragerø er ingen idyll, sånn som Risør. Kragerø er rotete og fargerik og det har preget oss som bor her. Dette er bilder å vaere stolte av, og vi elsker disse omgivelsen­e. Vi prøver derfor å løfte fram bilder som viser dette saerpreget som er Kragerøs «an- sikt», sier Juell. På kommunens kulturkont­or har kulturkons­ulenten en tykk perm med oversikt over Kragerø kommunes kunst, både bilder og skulpturer, ca 300 tilsammen.

Noen av dem har venneforen­ingen i det faste galleriet betalt for og noen bilder er restaurert med venneforen­ingens penger.

Norsk kulturhist­orie

– Vi prøver å kjøpe bilder som er betydnings­fulle for Kragerø. Denne byen har jo en spesiell plass i Norges kulturhist­orie, så vi har en arv å ta vare på! understrek­er Tore Juell, som ikke gir opp håpet om et fast galleri «på ordentlig». Jernbaneby­gget hadde passet veldig bra! ▶ Aslak Thorsen

 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ?? VARIASJON OG MOTSETNING­ER :– Her ser vi hus fra fattigmann­sområdet på Andølingen og fra en redervilla på Barthebryg­ga. Kragerø er variert, og består av sterke motsetning­er. Disse spenningen­e og de spennende motivene må vi ta vare på og vise fram i vår...
FOTO: ASLAK THORSEN VARIASJON OG MOTSETNING­ER :– Her ser vi hus fra fattigmann­sområdet på Andølingen og fra en redervilla på Barthebryg­ga. Kragerø er variert, og består av sterke motsetning­er. Disse spenningen­e og de spennende motivene må vi ta vare på og vise fram i vår...
 ??  ?? THAULOW-BILDE: Dette verdifulle bildet malt av Frits Thaulov har fått gjenskapt originalra­mma med penger fra kunstlotte­riet.
THAULOW-BILDE: Dette verdifulle bildet malt av Frits Thaulov har fått gjenskapt originalra­mma med penger fra kunstlotte­riet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway