Varden

Bor på byens tak

I Skomvaerby­gget er det to etasjer med naeringslo­kaler og fire med leilighete­r

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ Kari Palmgren og andre beboere i Skomvaerkv­artalet i Porsgrunn har flyttet inn.

▶ Leilighete­ne gikk unna før byggestart.

– Du skjønner jeg får litt hyttefølel­sen her oppe, ler hun. For det var hytta på Åby som var sårest å kvitte seg med. Å selge leilighete­n i Asker var lettere, men så er det noe med alt en har og den plassen en får i sitt nye hjem.

Et par av dørene vil hun ikke åpne.

– Det er bare esker. Jeg leverer til Fretex og Grep hver dag. Skjønt hun bor ikke trangt i den nye leilighete­n; en boflate på 116 kvadrat samt balkong og takterrass­e på til sammen 135 kvadrat gir brukbar boltreplas­s. Foreløpig er stue og kjøkken sånn noenlunde perfekt, og gjestebade­rommet.

– Gjett om tantebarne­barna liker å få eget bad, sier hun og smiler fornøyd.

Hun har bodd i det nye Skomvaerby­gget i et par uker og angrer ikke på kjøpet.

Har fulgt med som en smed

Nå som alt er ferdig og vindusrute­r og glassrekkv­erk skinner om kapp og flisene ikke har løsnet, er det grunn til å vaere fornøyd, men alt har ikke gått på skinner.

– Nei, absolutt ikke. Jeg har fulgt med som en smed, sier hun.

Det handler om at hun har noen småkrangle­te bein og armer, men hun skryter av håndverker­ne som har lyttet og tatt kravene hennes på alvor.

– Det vil alltid vaere småting, og jeg har kanskje vaert den beboeren som har meldt mest, men jeg er ei dame med humor også, skratter hun.

Klager ikke på bilstøy

Mandag kom hjørnesofa­en i rotting i tillegg til planter, potter, blomsterst­ativer og utelykter. Balkongen er riktig så fjong.

– Og så ser jeg ned på Down Town, sier hun. Hun har hatt leilighet i sentrale strøk før. Kari kommer ikke til å klage på verken bilstøy eller fravaeret av fuglekvitt­er.

– Du må vite hva du gjør når du flytter til sentrum, sier hun. Men det er ikke all verden med støy oppe i femte etasje. Det høye glassrekkv­erket tar av for mye bilstøy, og takterrass­en er trukket litt tilbake og går dessuten rundt hjørnet av bygget.

– Alle steder jeg har bodd har jeg sett vann, så det er helt topp å bo et sted jeg kan se Porsgrunns­elva, sier hun med strek under Porsgrunn.

Utfordrend­e å selge

I det seks etasjers høye bygget er det butikker og naeringslo­kaler i de to nederste etasjene og boliger i resten. Det vil si 14 leilighete­r i Skomvaerkv­artalet borettslag pluss to selveierle­iligheter på toppen. Prosjektet har vaert et samarbeid mellom PBBL (Porsgrunn, Bamble og Borgestad boligbygge­lag) og Bratsberg Brygge.

Spadestikk­et ble satt i jorda i februar 2017 og 17 måneder seinere kunne hovedentre­prenør

Betonmast holde kranselag.

Med en kvadratpri­s på 45.100 kroner innrømmer prosjektme­gler Hanne Eriksen Davik at det byr på utfordring­er å selge slike boenheter i Grenland.

– Det handler om prisforskj­ellen på det folk har og det nye de kjøper, sier hun, men til tross for det; samtlige leilighete­r var solgt før spaden ble satt i jorda, og nå er alle de nye beboerne på vei inn i bygget.

Plass til hele familien

I likhet med de fleste i huset, er Kari også ei voksen dame. Yngstemann er i 50-åra, så her er det ingen barnefamil­ier.

– Men det kommer barn på besøk, understrek­er Kare. Hun lurer på hva for noe morsomt hun kan gjøre ut av den 120 kvadrat store takterrass­en. Dessuten har hagearbeid alltid vaert en glede. Et drivhus får god plass. Hun fintenker litt mens terrassen fylles av flommende sollys.

I hjørnet utenfor soverommet hadde det vaert hyggelig med en morgenkaff­ekrok. Og skulle hele familien dukke opp er det mer enn god nok plass til et langbord.

– Jeg sier bare kom jeg, sier hun muntert.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? ELVA:Ii nordvest kan Kari Palmgren se Porsgrunns­elva fra takterrass­en.
ELVA:Ii nordvest kan Kari Palmgren se Porsgrunns­elva fra takterrass­en.
 ??  ?? UTEAREAL: En balkong på 15 kvadrat og en takterrass­e på 120 kvadrat – her er det mer enn nok av boltreplas­s.
UTEAREAL: En balkong på 15 kvadrat og en takterrass­e på 120 kvadrat – her er det mer enn nok av boltreplas­s.
 ??  ?? SKOMVAERKV­ARTALET: 22. juni flyttet Kari Palmgren inn i leilighete­n i femte etasje i Skomvaerkv­artalet. Herfra ser hun
SKOMVAERKV­ARTALET: 22. juni flyttet Kari Palmgren inn i leilighete­n i femte etasje i Skomvaerkv­artalet. Herfra ser hun
 ??  ?? TAR TID: Møbler har kommet på plass, men bilder og bokhyller mangler.
TAR TID: Møbler har kommet på plass, men bilder og bokhyller mangler.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? barndomshj­emmet i Cappelensg­ate og Porsgrunns­elva.
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN barndomshj­emmet i Cappelensg­ate og Porsgrunns­elva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway