Varden

Når bilen og pengene ruller

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Varden kunne nylig fortelle om Norges mest innbringen­de fotoboks: Den som står parat til å knipse hastverksb­ilister rett ved Brattås-tunnelen. Men den er vel snarere det motsatte, altså Norges største utgiftspos­t. I hvert fall for alle «oss» som måtte punge ut etter å ha blingset på trafikkski­ltet.

Penger som betales inn til staten kan jo betraktes på så mange måter. Det er en utgiftspos­t for dem som betaler, men en melkeku for staten. Men staten er jo oss, altså er det vi som er ei ku. Å betale bøter blir nesten som å bytte penger, Vi betaler til oss selv. Det samme kan nesten sies om kringkasti­ngsavgifta og om bompengene. Alt puttes i vår egen lomme. Man bør vel likevel ikke oppfordre til råkjøring, av så mange grunner. Det er nok ikke sunt for privatøkon­omien, uansett hvordan man prøver å vri og vrenge på det.

Noen mener nok at fotbokser på norske landeveier står sleipt plassert. I bunnen av en nedoverbak­ke, for eksempel. Riktignok står det et stort skilt og forteller hva som er i gjaere. Men det er ikke alltid like lett å oppdage, når man samtidig er opptatt med å høre på reiseradio­en eller sjekke mobilen. Det er ikke rart at politiet og Statens vegvesen da plutselig smeller til med en saftig selfie som fort kan komme opp i flere tusen kroner. Heldigvis er det ikke moms på den slags tjenester.

Ikke er bildene i farger heller, har jeg hørt av en kjenning som kjører så fort at han aldri har tid til å vaere hjemme. Ham om det. Han rekker i hvert fall fram og tilbake før det blir mørkt, uansett når det måtte vaere på året. Det er lenge siden jeg har sett ham nå. Kanskje han har begynt å gå, etter påtalemakt­as pålegg. I hvert fall har han gått under radaren. Skjønt, det er kanskje nettopp det han ikke har gjort.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway