Varden

Frifinner Ragn Sells

En fersk rapport frifinner gjenvinnin­gsfirmaet Ragn Sells for tilgrising av luksusbåte­ne på Skjerkøya.

- Morten.lie-hagen@varden.no

▶ Varden har tidligere fortalt om problemene Wector Yachting på Skjerkøya har med at nypolerte luksusbåte­r støver ned over natta. Thor Nilsen på Wector var sikker på at håndtering av oppmalte bildekk ved gjenvinnin­gs bedriften Ragn Sells var årsaken, men sendte likevel prøver av forurensin­gen til SINTEF Molab på Herøya.

Svaret var overrasken­de, men klart nok: Prøvene inneholdt svaert lite gummi og rust, men desto mer stein!

Dette betyr at det måtte vaere andre kilder til forurensin­gen. Nå mener kommunen støvet skriver seg fra utskiping av stein fra firmaet Arne Ytterbøe på andre siden av Skjerkøya. Ytterbøe har tidligere drevet pukkverk på industriom­rådet.

Har flyttet

– Støvet kan ikke komme fra oss. Vi har flyttet steinknuse­rvirksomhe­ten til Rønningen. Fra Skjerkøya skiper vi ut store steiner som veier fra ett tonn og oppover. Det blir ikke store støvutslip­p av slikt, sier Arne Ytterbøe.

Han mener å vite årsaken til de påviselige støvproble­mene: De skyldes at kommunen feier og rengjør veiene på Skjerkøya altfor dårlig!

– Når tunge lastebiler kjører rundt på området, virvles det opp skyer av støv som legger seg

overalt, sier Ytterbøe.

Ordfører Hallgeir Kjeldal tror helst støvet skriver seg fra utskiping av stein, og er alvorlig bekymret for at kommunen har virksomhet­er på Skjerkøya som ikke kan leve sammen.

– Verken Wector Yachting,

plastbedri­ften Pipelife eller den kommende membranpro­dusenten Oldroyds kan fungere i en så forurensen­de miljø, mener Kjeldal.

Ferieavvik­ling

Så langt i sommer har kommunen i liten grad engasjert seg i støvproble­mene på Skjerkøya. Dette skyldes ferieavvik­ling.

– Kommunen ønsker å holde området mest mulig rent og ryddig av hensyn til bedrifter som Wector, Pipelife og Oldroyds, sier rådmann Tore Marthinsen.

Han slår fast at Ytterbøe ikke har noe kommunalt vedtak i ryggen når de skiper ut stein fra Skjerkøya. Han sier eventuelle støvproble­mer vil vaere et privatrett­slig forhold mellom Wector og Ytterbøe.

Det har ikke lyktes Varden å få kommentar til saken verken fra daglig leder Thore Nilsen på Wector Yachting eller fra direktør Tom Hansen i Ragn Sells Dekkgjenvi­nning. ▶ Morten Lie-Hagen

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? PROBLEM: Tidligere i sommer besøkte ordfører Hallgeir Kjeldal Thor Nilsen ved Wector Yachting. Ordføreren var bekymret for støvutslip­pet som rammer bedriften.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN PROBLEM: Tidligere i sommer besøkte ordfører Hallgeir Kjeldal Thor Nilsen ved Wector Yachting. Ordføreren var bekymret for støvutslip­pet som rammer bedriften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway