Varden

Har vi en korrupt regjering?

- Svein Tore Uldal By og Naermiljøp­artiet

Hvilke bindinger og avtaler har regjeringe­r mot NOAH i deponisake­n i Brevik?

Erna Solberg vil ikke svare på spørsmål og uttale seg i saken om deponi i Brevik fordi saken er til behandling i departemen­tet. Hva er det for noe tull? Hun er statsminis­ter og kan uttale seg om hva hun vil.

Torbjørn Røe Isaksen, naeringsmi­nister, kan ikke uttale seg om saken for han har en søster som bor i Brevik! Da kan han ikke uttale seg om mye i kongeriket Norge. Det kan jo hende at han har et «søskenbarn på Gjøvik»

Ola Elvestuen var før han ble miljøminis­ter klinkende klar på at lokaldemok­ratiet skulle bestemme i denne saken. Hvordan er det nå. «Faulane» (fuglene) vet. Det er ikke mulig å få et vettug svar fra han. Er han for eller mot? Han har lukket seg inn i et kontor i Stortinget og er helt umulig å få i tale i denne saken. Er det noen som lurer på hva ordet politikerf­orakt kommer fra?

Departemen­tet og Miljødirek­toratet har for mange år siden bestemt at Brevik er ideelt for dumping av miljøgifte­r. Lenge før noen snakket om konsekvens­utredning og egnethet. Hva har styrt denne tidlige konklusjon­en? NOAH? Bellona med sine godt betalte ledere fra NOAH? Eller inkompeten­te folk i direktorat­et? Jeg bare spør.

Håper det er noen modige politikere i Stortinget som tar tak i dette og setter i gangen en gransking som kan belyse noe av det jeg påpeker. Det bør nok bli en sak for Stortinget­s kontrollko­mité.

Et annet område de også bør granske er om Gjelsten har gitt nåvaerende ledende politiske partier økonomisk støtte som skaper usunn binding?

Et annet spørsmål er om hvem som styrer miljøpolit­ikken i Norge? Regjeringe­n eller private profitører? Når NOAH med sin gammeldags­e måte å håndtere farlig avfall på ved å dumpe dette i hull i bakken i stedet for å gjenvinne dette, skal vaere styrende for Norges behandling av farlig avfall, kan en lure på hvilke kompetanse som blir satset på i kongeriket Norge?

Nei Erna, nå er det på tide å ta tak i denne viktige saken for Norge, nemlig å si klart ifra hvilken politikk vi skal ha for å håndtere farlig avfall. Du kan begynne med å få laget en helhetlig plan for behandling av farlig avfall. Ikke som det er nå: retningsli­njer for behandling av dette avfallet. Det er ditt ansvar for å få til det.

Et siste moment. Er du villig Erna, til å ofre mange tusen menneskers usikkerhet, helse, miljø og fremtid på det eksperimen­tet det er å droppe store miljøgifte­r i deres bo og rekreasjon­sområder bare for at noen skal få dumpe sitt farlige avfall på billigst mulig måte og å tjene mest mulig penger på andres ulykke?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway