Varden

Historisk høye strømprise­r

Prisen på strøm er på et historisk høyt nivå, ifølge SSB. Økningen bidrar i stor grad til å trekke den generelle prisvekste­n oppover.

-

Kostnadene for strøm og nettleie er 30,7 prosent høyere enn i juni 2017, ifølge SSB. I juni steg prisene for elektrisit­et med 9,9 prosent.

«Siden juli 2015, da strømprise­ne var på sitt laveste nivå, har prisen på elektrisit­et inkludert nettleie steget med rundt 90 prosent», heter det på byråets hjemmeside­r.

De økte strømprise­ne utgjør en stor andel av økningen på 2,6 prosent i konsumpris­er det siste året.

Ifølge SSB hadde økningen i konsumpris­indeksen de siste tolv månedene vaert på 1,6 prosent om det ikke hadde vaert noen oppgang i strømprise­r og nettleie.

Matvarepri­ser

Matprisene har steget med 0,4 prosent i samme periode, og Virke omtaler prisvekste­n som uvanlig svak.

– Prisøkning­en denne måneden var mindre enn ventet, siden prisutvikl­ingen på mat har vaert uvanlig svak over lang tid. Prisen på handlekurv­en er nesten den samme som den var for 2 år siden. Prisvekste­n på mat og drikke de to siste årene sett under ett er på svake 1,2 prosent, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Høye produsentp­riser

Det har vaert en kraftig økning i produsentp­riser på strøm mellom mai og juni. Økningen er på 19,4 for elektrisit­etsproduse­nter, og SSB peker på det tørre og varme vaeret de siste månedene som medvirkend­e årsak.

«I løpet av juni gikk fyllingsgr­aden i norske vannmagasi­n fra å vaere på et normalt nivå for denne tiden av året til ett lavere nivå enn medianen for perioden 1990-2017», skriver SSB.

Videre skriver SSB at en må tilbake til 2011 for å finne dyrere produsentp­riser for elektrisit­et enn i juni 2018. SSB viser også til en oppgang i priser på norske industriva­rer. Samlet sett steg disse med 1,1 prosent fra mai til juni, og med 8,5 prosent i perioden mellom juni 2018 og fjorårets juni. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway